Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Sveaskog tidigt ute med digital leveransavisering

Foto: Sveaskog
Foto: Sveaskog
Publicerad av
Simon Matthis - 16 jan 2019

Sveaskog har i samarbete med Tieto rullat ut digital leveransavisering av sina virkesleveranser över hela landet. I ett pressmeddelande skriver Sveaskog att det blir allt viktigare att enkelt kunna meddela i förväg vilka virkeslass som är på väg från skogen till industrin.

Leveransavisering möjliggör förutom en automatiserad virkesmätning, även effektivare användning av virkesbilarna genom minskade kötider vid industrimottagningen och mer detaljerad information om virket från skogen, enligt Sveaskog. Det innebär också en stor förbättring för virkestransportörerna.

- Med den nya funktionaliteten för leveransavisering binder vi ihop den digitala kedjan för transportörerna. Skillnaden är att registreringar som tidigare gjorts vid inmätningen, nu görs redan i förväg. Det skapar en lugnare och mer effektiv situation vid leverans, vilket gett positiv respons från åkarna, sägerAnders Järlesjö, skogsteknisk chef på Sveaskog.

Mattias Vikberg, chaufför åt Sveaskog på Eklunds Åkeri, har varit delaktig i projektet.

- Det är rätt vanligt att det knorras när det ska till ytterligare digital utveckling i transportkedjan. Men nu är det ingen som vill gå tillbaka. Aviseringen fungerar överlag väldigt smidigt, allra bäst är det med delade lass som brukar vara besvärligt att administrera i mätkuren, säger Mattias.

De nya funktionerna har byggts på sin naturliga plats i Sveaskogs verksamhetssystem Prolog, där virkestransportörer sedan tidigare rapporterar lastning och lossning. I det nya verktyget anger transportören sortiment, volym, placering på lasset och när bilen förväntas vara framme vid mottagningsplatsen.

Annons