Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Ny pelletsfabrik i Långasjö

Första pelletsleveransen på väg från Långasjö. Från vänster Bo Lindqvist, Södra, Magnus Larsson, Mared och Henrik Andersson, Mared. Foto: Södra
Första pelletsleveransen på väg från Långasjö. Från vänster Bo Lindqvist, Södra, Magnus Larsson, Mared och Henrik Andersson, Mared. Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 07 feb 2019

Södra har investerat i en ny pelletsfabrik vid sågverket i Långasjö. Investeringen är på 20 miljoner kronor och kommer att öka den totala produktionen av pellets med 10 000 ton. Under vecka 7 går den allra första leveransen.

För att möta efterfrågan på pellets har Södra sedan i våras byggt en ny pelletsfabrik i Långasjö som stod klar vid årsskiftet. Efter en intrimningsperiod går den allra första pelletsleveransen under vecka 7.

Efterfrågan kommer främst från svensk industri som ersätter olja med pellets. Pellets värmer som olja och är direkt utbytbar mot olja. Ett annat nytt användningsområde och den nya "innegrejen" i hästkretsar är att använda pellets som strö i hästboxar.

- Tidigare användes halm, som sedan spreds på åkrar. Det får man inte göra längre utan halmen måste deponeras och då blir andra lösningar intressanta. Vår pellets görs på 100 procent gran och utan tillsatser, vilken gör den ypperlig att använda som strö. Vi ser också att pelletskaminer kommer allt mer, säger Fredrik Tärneberg, försäljningschef för Energiprodukter på Södra, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons