Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Tekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smart byggnad i trä

Fr v Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso och Peter Skog, Museidirektör Tekniska Museet. Foto: Stora Enso
Fr v Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso och Peter Skog, Museidirektör Tekniska Museet. Foto: Stora Enso
Publicerad av
Simon Matthis - 13 feb 2019

Med Stora Enso som huvudpartner och donationer om 85 miljoner kronor kraftsamlar Tekniska museet för att skapa en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation – Wisdome. Det är en av de enskilt viktigaste satsningarna på Tekniska museet sedan det grundades för snart 100 år sedan. För detta ändamål ska en ny innovativ och hållbar byggnad i trä uppföras.

Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i absolut framkant blir Wisdome en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Upplevelser som hjälper besökaren att se och uppleva samband som annars är svåra att förstå.

- Vi behöver nya sätt att förstå hur världen fungerar, och vi måste inspirera och väcka nyfikenhet för att kunna lösa framtidens globala utmaningar. Vi vill skapa en plats där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, och engagera barn och unga i att bygga sin egen framtid, säger Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska museet, i ett pressmeddelande.

Till Wisdome kopplas expertis och teknik som bara finns på ett fåtal platser i världen, som högkvalitativa laserprojektorer, ljudsystem och processorkraft nog att förvandla senaste forskningsdata till interaktiva resor där besökare själva kan vara med och styra färden genom galaxer, svindlande specialeffekter och in på minsta molekylnivå.

Wisdome beräknas stå klar i slutet av 2021 eller början av 2022 och kommer att rymmas i en helt ny byggnad vid Tekniska museet i Nationalstadsparken på Djurgården i Stockholm. För att inspirera till innovationer för en hållbar framtid kommer hela konstruktionen att byggas i massivträ. Tekniska museet inleder därför ett nytt samarbete med skogsindustriföretaget Stora Enso, som bidrar med expertis och hållbara träprodukter.

Annons

Annons