Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

CleanFlows grönlutsfiltrering sprids i världen

Foto: Paper Province
Foto: Paper Province
Publicerad av
Simon Matthis - 15 feb 2019

Det värmländska innovationsföretaget CleanFlow har utvecklat en unik metod för rening av grönlut. Nu har företaget tagit hem en fjärde stororder. I sommar levereras deras anläggning till en fabrik i Spanien.  Det skriver Paper Province.

 Ett svenskt bruk var först i världen att använda sig av CleanFlows grönlutsfiltrering. Därefter följde ett massabruk i Japan och ett i Sydafrika. Och nu har turen kommit till Spanien. Sulfatmassafabriken i Pontevedra i västra Spanien tillhör skogsindustrikoncernen Ence Energia y Cellulosa S.A. och producerar mer än 450 000 ton eukalyptusmassa per år.

CleanFlows reningsmetod bygger på mikrofiltrering. Processen har visat sig mycket framgångsrik. Den är som massafabrikens njure, förklarar Lennart Källén. 

- Luten blir helt fri från främmande partiklar, vilket gör att produktionen ökar och energi- och kemikalieförbrukningen minskar. En normalstor fabrik kan göra kemikaliebesparingar på upp mot fem miljoner kronor per år, säger Lennart Källén till Paper Province.

Annons

Annons