Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

SCA testar ny flishugg som ger mindre spill

Nicklas Boström. Foto: Bizmaker
Nicklas Boström. Foto: Bizmaker
Publicerad av
Simon Matthis - 20 feb 2019

Framtidens flishugg, som gör att andelen spill i massaindustrin blir mindre, kan vara här. Företaget Multi Channel Sweden från Örnsköldsvik har tagit fram ett nytt koncept för sönderdelning av stockar till kokbar flis, vilket ökar råvaruutnyttjandet från varje stock. Med sin patenterade lösning hoppas man kunna nå världsmarknaden och först ut att testa den unika flishuggen är SCA.

När man hugger flis idag försvinner ett antal procent ur massakokningsprocessen eftersom bitarna är för små att använda.

- I princip alla huggar som används inom massaindustrin har en stor skiva som roterar. Vi har tagit fram en trumma som ger en jämnare skärhastighet, vilket gör att det blir mindre spån och pinnar, helt enkelt mindre spill. En bättre storleksfördelning på flisen leder i sin tur till en förbättrad kokprocess då man kan använda en större del av råvaran, berättar Nicklas Boström, vd för Multi Channel Sweden, i ett pressmeddelande.

Lösningen sägs vara unik.

- Principen har funnits ett tag men hittills är det inget annat företag som tagit fram en lösning som fungerar. Vi har ett antal innovationer som vi har patenterat. Någonstans runt 2–3 procent kommer vi att kunna förbättra den totala processen. Det innebär stora volymer. Om alla pappersbruk skulle nyttja vår hugg skulle antalet timmerbilstransporter dessutom kunna minska med omkring 12–14 000 varje år, säger Nicklas Boström.

Annons

Annons