Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Första stora eltrucken i skogsindustrin

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 22 feb 2019

I samarbete med Kalmar Industries testar Södra just nu en eltruck vid sitt sågverk i Värö. Eltruckar har funnits länge i de mindre klasserna men tar nu även plats bland tyngre truckar. Eltrucken i Värö är den första i sin storlek inom skogsindustrin, enligt Södra.

 

– Detta ger oss en unik möjlighet att utvärdera framtidens truckar. Eltrucken ger lägre buller och vibrationer och gör att komforten blir fantastiskt bra, säger Christer Dahlberg, underhållsplanerare för fordon i Värö i ett pressmeddelande.

 

– Transportbranschen håller på att ställa om från en universallösning i form av diesel till många olika fossilfria alternativ. Tack vare våra tidigare investeringar i elproduktion har vi en väldigt gynnsam position för att gå över till eldrift på våra anläggningar. Samma energi som driver våra anläggningar driver även våra maskiner, det medför att vi kan bli självförsörjande på energi till våra truckar och räckviddsångesten som funnits bland personbilar blir i realiteten tvärtom för våra truckar. Att följa testet i Värö blir väldigt spännande för att se om det fungerar bra att ställa om till eldrift, säger Henrik Brodin, projektledare för Ett Fossilfritt Södra.

Annons

Annons