Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Bergs Timber lägger ned sågverk

Foto: Bergs Timber
Foto: Bergs Timber
Publicerad av
Simon Matthis - 27 feb 2019

Bergs Timber har beslutat att sågverket i Broakulla kommer att upphöra. Broakulla har en årsproduktion av ca 50 000 m3 sågad vara och koncernens anläggningar i Gransjö och Mörlunda kommer efter stängningen att öka produktionen med motsvarande volym, skriver Bergs Timber i ett pressmeddelande.

Broakulla har i dagsläget ca 20 anställda och samtliga kommer att erbjudas anställning vid den nya förädlingsverksamheten eller vid någon av Bergs Timbers anläggningar i Gransjö, Orrefors eller Nybro.

Även bolagets estniska verksamheter berörs av neddragningar.

I bolaget Laesti, koncernens estniska sågverksföretag med två anläggningar i Pärnu och en samlad produktion av 110,000 m3 sågad vara, kommer all sågproduktion och hyvling vid Savi-anläggningen att upphöra. Savi-anläggningen kommer därefter att användas för torkning av Saugas produkter. Vid Sauga-anläggningen kommer samtidigt ca 10 MSEK att investeras i nytt, kapacitetshöjande timmerintag och produktionen ökas till ca 95 000m3 sågad vara per år.

De båda förändringarna beräknas ger en årlig effektiviseringsförbättring med 20 – 25 MSEK samtidigt som reinvesteringsbehovet minskar och rörelsekapital frigörs.

– Efter genomförandet förbättras vår lönsamhet i sågverksrörelsen samtidigt som vi ökar förädlingsverksamheten. Tyvärr berörs många anställda i Estland och vi kommer att göra vårt bästa för att hantera situationen på bästa sätt, säger Peter Nilsson, CEO Bergs Timber, i ett pressmeddelande.

 

Annons

Annons