Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 20 2019
Senaste Nytt

Arctic Paper tecknar energiavtal för pappersbruket i Munkedal

Foto: Arctic Paper
Foto: Arctic Paper
Publicerad av
Simon Matthis - 13 mar 2019

Arctic Paper har slutit ett 15-årigt avtal med Adven AB om hållbar energiförsörjning till koncernens pappersbruk i Munkedal. Avtalet ska säkerställa lägre, stabila och förutsägbara energikostnader och minska koldioxidutsläppen.

Adven AB kommer att uppföra, äga och driva en pannanläggning med en kapacitet att leverera 30 MW. Anläggningen beräknas tas i drift om två år.

- Energipriserna är volatila och det finns en betydande politisk risk för framtiden. Det här avtalet säkerställer Arctic Paper Munkedals långsiktiga konkurrenskraft genom lägre, mer stabila och förutsägbara energikostnader, samtidigt som vi kraftfullt reducerar vårt avtryck på miljön, säger Michal Jarczyński, CEO för Arctic Paper S.A.

Den nya anläggningen kommer i huvudsak att drivas med returträ och väldefinierat utsorterat och återvunnet material. Det innebär, i kombination med den tidigare annonserade satsningen på utbyggd vattenkraft i Munkedal, att Arctic Paper Munkedals kan fasa ut användningen av externt levererad elektricitet och naturgas, vilket sänker brukets koldioxidutsläpp med 60 procent och bidrar till att sänka energikostnaderna betydligt.

- Våra investeringar i infrastruktur för hållbara energilösningar skapar värde för våra kunder och för samhället i stort. Vi är mycket stolta över att Arctic Paper valt oss som partner i Munkedal, säger Ilkka Niiranen, VD på Adven Sverige.

Annons

Annons