Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Inför Skogsindustridagarna: Råvaran i fokus

Arrangören Kiwa Inspecta vill hålla Skogsindustridagarna till en relativt småskalig, intim mötesplats för skogsindustrin. Foto: Kiwa Inspecta
Arrangören Kiwa Inspecta vill hålla Skogsindustridagarna till en relativt småskalig, intim mötesplats för skogsindustrin. Foto: Kiwa Inspecta
Publicerad av
Simon Matthis - 21 mar 2019

Temat på årets upplaga av Skogsindustridagarna, som hålls den 21-22 mars i Sundsvall, är ”En ny syn på världen, en ny syn på skogen”. Det blir med andra ord stort råvarufokus.

– I år ska vi prata råvara, om hur skogen kan användas till mer än papper och massa. Det känns också som om vi är överens på alla nivåer om hur viktigt det är med hållbarhet och miljö, säger Pernilla Utterström, projektledare på besiktningsföretaget Kiwa Inspecta.

 

Skogsbränderna förra sommaren och stormen Alfrida, som ledde till att stormfällda träd låg som plockepinn över stora markarealer, har gjort skogstemat särskilt aktuellt i år. Stora skogsområden gick bokstavligt upp i rök på grund av branden, som var nästan dubbelt så stor, mätt i hur stora markarealer som eldhärjades, jämfört med i branden i Västmanland 2014.

– I Medelpad just där vi håller till har det brunnit mycket, säger Pernilla Utterström.

I ett av konferensens inledningsanföranden tas bränderna upp då Björn Lyngfeldt på SCA Östrand pratar på temat ”Bränder och bränsle – risker och möjligheter i SCAs skogsbruk och industri”. Massabruket i Östrand har för övrigt nyligen återinvigts efter en spektakulär miljardutbyggnad (Helios) och passande nog har Kiwa Inspecta arrangerat studiebesök till Östrand, då konferensdeltagarna med egna ögon får se resultatet av Helios.

Andra aspekter på skogstemat är hur nya tekniker som VR (virtual reality), 3D-visualiseringar och drönare kan användas i skogsbruket och förändra vår syn skogen – och världen.

Sessioner i repris

Efter de inledande gemensamma föredragen delar konferensdeltagarna upp sig i de parallella sessionerna. Ett nytt grepp för i år är att sessionernas föredrag går i repris två gånger, en gång före och en gång efter lunch. Missar man ett föredrag för att man besökt ett annat får man alltså en andra chans.

– Jag har varit så nervös förut att en session ska får jättemånga lyssnare medan det är för lite folk i en annan av salarna. Nu får också talarna möjlighet att prata inför fler, tror Pernilla Utterström.

Innehållsmässigt följer konferensprogrammet upptrampade stigar i sina stora drag – en mångårig tradition förpliktigar. Under sessionen Fiber och återvinning presenteras som alltid aktuella stora projekt, som i år är två större ombyggnader.  Från Ahlstrom-Munksjö kommer Jonas Lindqvist och berättar om ombyggnaden av Billingsfors bruks sodapanna. Smurfit Kappa Piteå har också byggt om sin sulfatmassafabrik på grund av höjda miljökrav, inte minst de så kallade BAT-kraven för rökgasreningen.

BAT-kraven

– BAT-kraven införs bransch för bransch. 2018 var det till exempel kraft- och värmebranschens tur och 2019 är det skogsindustrins, så det är speciellt aktuellt för den.

En föreläsare från GE Power, en tillverkare av elfilter, kommer också och berättar om de nya rökgasreningskraven under rubriken ”Optimering av rökgasreningsanläggningar vid pappersbruk - nya krav leder till nya utmaningar”
– Bruken måste borsta upp sin elfilter nu, vilket har med BAT-kraven att göra, framhåller Pernilla Utterström.

Löprännor

Ett annat högaktuellt tema på Skogsindustridagarna är löprännor:

– När jag frågade en kollega vad som är aktuellt i branschen kom det som ett piskslag: ”Alla pratar om löprännor nu”, säger Pernilla och skrattar.

I löprännorna där smältan tappas ur från sodapannans botten kan många problem uppstå. En expert från Valmet i Finland, Kari Haga, kommer att lägga ut texten kring löprännor i föredraget ”Experiences and technology of smelt spouts – overview of problems and present keys to get solutions”. Det är för övrigt konferensens enda föreläsning på engelska.

Säkerhetsventiler och cisterner

Utrustning är i fokus i flera pass på Skogsindustridagarna. Säkerhetsventiler ägnas till exempel också ett helt föredrag.

– I år har vi bestämt att lyfta det för det finns otroligt många olika säkerhetsventiler. Det blir en snabbkurs om säkerhetsventiler, om olika typer och vad man ska tänka på när man ska byta ut dem med en försäljare av säkerhetsventiler, säger Pernilla Utterström.

Ett annat föredrag handlar om nya kontrollrutiner av cisterner.

– Cisterner är ett elände! Man har inte koll på hur de mår och reglerna är oklara. Man har fokuserat mera på andra delar av fabriken, säger Pernilla som påpekar att cisterner har mycket varierade användningar:

– De kan ha använts för ett media och senare för ett annat.

”Vi vill inte ha fler”

Det är en medveten strategi från arrangören Kiwa Inspectas sida att hålla Skogsindustridagarna till en småskalig, intim mötesplats. I den tillhörande utställningen finns till exempel bara plats för 25-30 utställare.

– Vi vill inte ha fler än 25 utställare för annars kan vi inte genomföra vårt mingelkoncept, som går ut på att varje utställare får två-tre minuter på sig att presentera sig.

Konceptet som Kiwa Inspecta kallar styrt mingel är nu inne i tredje år och är enligt Pernilla Utterström mycket populärt.

– Utställarna älskar det.

Ingen filmning

Att filma och livestreama konferenser blir allt vanliga, och Pernilla Utterström funderade ett tag på att genomföra, men fick så negativ respons att hon lade de planerna på hyllan.

– Vi började nosa på det, men fann att det krävs mycket av föreläsarna. De är inte beredda på att det som sägs inte stannar i rummet. Risken är att det blir urholkat då. Vi vill träffas live, det är vår grej, säger Pernilla.

Skadepasset

Det i särklass mest publikdragande passet på konferensen står Kiwa Inspecta själva för när deras experter från norr till söder berättar om skador på utrustning.

– Det ser många fram till allra mest och vissa kommer enkom för att lyssna på det.

Allt från småskador till stora haverier, men inte personskador, tas upp i skadepasset. Att personskador inte presenteras tror Pernilla Utterstöm har att göra med att de som regel måste utredas och fram till dess att utredningen är klar har skadan hunnit bli aktuellt.

Att bruken är villiga att dela med sig av skadeinformation som gäller utrustning är inte heller självklart.

– Det är bransch som är väldigt duktig på att dela med sig av sådan information. Man är otroligt generös av tradition, tycker Pernilla.

Nya regelverk

Ett annat återkommande inslag på Skogsindustridagarna är genomgångar av regelverk. Förordningen AFS:3 som rör användning av trycksatta anordningar, kom redan 2017 men innehåller så mycket nytt att de som berörs av den inte hunnits smälta den än.

– Det finns alltid utrymme för otydliga tolkningar och här kommer man att få chansen att ställa frågor av typen: ”Hur sjutton menade ni här?” till dem som arbetat med förordningen.

Omvälvande nyheter

Två nyheter som Pernilla Utterström beskriver som omvälvande har kommit inom regelverk på senare tid. Det ena är att kravet att alla pannoperatörer ska vara certifierade, vilket berör väldigt många personer. Det andra handlar om att det nu måste finnas livslängdsjournaler för alla trycksatta objekt. Mikael Gregård från Kiwa Inspecta kommer att tala om hur provning kan vara en del av livslängdsjournalen.

– i livslängdsjournalen kan det finnas dokumentation som förutsäger hur länge gods håller. Statistik över hur godsets tjocklek förändras över tid till exempel.

 Text: Simon Matthis

 

 

 

 

 

 

Annons

Annons