Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Tekniken som kan göra bioplast av skogsrester är här

Foto: Sekab
Foto: Sekab
Publicerad av
Simon Matthis - 29 mar 2019

Flygbränsle, etanol eller plast – tekniken för att tillverka det av skogsrester är redo för fullskalig drift. På branschmässan World Bio Markets presenterar cleantechföretaget Sekab E-Technology sin teknologi Celluapp som använder skogsrester för att ersätta fossila råvaror.

– För att klara klimatomställningen behöver Europa all bioetanol som kan produceras. Vår teknologi är unik, genom att utnyttja restprodukter från barrskog kan vi bidra till att Europa fasar ut fossila råvaror, säger Monica Normark, processansvarig för Celluapp och projektledare på SEKAB E-Technology, i ett pressmeddelande.

Celluapp omvandlar restprodukter från skogsbruk till cellulosasocker och lignin som kan förädlas vidare till exempelvis etanol, flygbränsle eller plast. Tekniken är redo att användas i anläggningar för storskalig produktion. I dag finns ingen sådan anläggning.

– Med vår teknik kan man i framtiden tillverka bioplast med bättre hållbarhet än traditionell plast. Dessutom kan bioplasten brytas ner biologiskt i jord eller vatten inom två år, säger Monica Normark.

Teknologiplattformen Celluapp är redo för fullskalig drift och finns tillgänglig på licens, enligt Sekab som menar att tekniken kan bidra till att designa nya bioraffinaderier eller utveckla redan befintliga anläggningar.

Annons

Annons