Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Holmen anklagas för att sprida fake news om returpapper

Foto: H005/Wikimedia Commons
Foto: H005/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 20 maj 2019

Förra veckan presenterade Holmen Paper en livscykelanalys som anses visa att papper tillverkat av färska fibrer har en lägre miljöpåverkan än returpapper om elen kommer från förnybara energikällor och skogsbruket bedrivs på ett hållbart sätt. Holmens sätt att kommunicera kring rapporten kritiseras nu av Återvinningsindustrierna, skriver tidningen Aktuell Hållbarhet.

I livscykelanalysen som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Holmen Paper har man jämfört 100 procent färskfiberbaserat papper från Holmen Paper med 100 procent återvunnet papper som framställts under tyska produktionsförhållanden. Slutsatsen i livscykelanalysen är att papper tillverkat av färska fibrer har en lägre miljöpåverkan än returpapper om elen kommer från förnybara energikällor och skogsbruket.

– Jag vill vara tydlig med att när vi påbörjade den här studien ville vi studera vårt eget klimatavtryck, vi hade aldrig för avsikt att döma ut returpapper. Men slutsatsen i studien är oerhört viktig för den visar att den breda missuppfattningen om att returpapper är det bästa miljöalternativet, faktiskt inte stämmer, säger Lars Lundin, vd på Holmen Paper.

Återvinningsindustrierna är dock kritiska till Holmens sätt att kommunicera kring rapporten. Enligt Återvinningsindustrierna är Holmen otydliga och skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.  

– Vi blev förvånade av Holmens kommunikation. Det är viktigt att påpeka att det helt och hållet är energimixen i Tyskland som ger resultaten i studien. Återvunnet papper är fortfarande bättre för miljö och klimat här i Sverige, säger Återvinningsindustriernas kommunikationschef Ellen Einebrant till Aktuell Hållbarhet.

Annons

Annons