Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Biobase visar ny teknik för tillverkning av ligninolja

Den teknik som SunCarbon utvecklat testkörs just nu på Smurfit Kappa i Piteå. Anläggningen visas upp under Biobase 2019.
Den teknik som SunCarbon utvecklat testkörs just nu på Smurfit Kappa i Piteå. Anläggningen visas upp under Biobase 2019.
Publicerad av
Simon Matthis - 23 maj 2019

Till konferensen Biobase kommer SunCarbon, ett företag som utvecklat en teknik för att framställa ligninolja ur massabrukens svartlut, att visa upp den teknik som finns installerad på Smurfit Kappa i Piteå.

Det Lundabaserade företaget SunCarbon har under de senaste åren utvecklat en helt ny teknik som filtrerar ut lignin ur massabrukens svartlut, samt ett antal ytterligare processer för att tillverka en ligninrik olja. Oljan kan bland annat användas i biodrivmedel - lignin är därmed en av flera lösningar som kan bidra till att fasa ut olika fossila produkter och minska samhällets klimatpåverkan. Att tekniken har stor potential bekräftas av att Preem och Sveaskog nyligen gått in som delägare i bolaget.

- Det är väldigt roligt att forskarna och entreprenörerna från Lund nu fortsatt att bygga upp en komplett pilotanläggning på Smurfit Kappa här i Piteå. Anläggningen kommer att visas upp under Biobase 2019, berättar Ulf Westerberg, Innovationsledare på Piteå Science Park och koordinator för Bothnia Bioindustries Cluster, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons