Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

PlantVation digitaliserar odling av skogsplantor

Publicerad av
Simon Matthis - 04 jun 2019

Företaget Plantvation har utvecklat ett hållbart och automatiserat odlingssystem för skogsplantor. Skogsbolag från hela världen visar nu intresse för innovationen som anses unik, enligt ett pressmeddelande från Bizmaker, en regional inkubator och science park i Västernorrland.

Systemet effektiviserar och digitaliserar odling av skogsplantor. I det slutna systemet som installeras i industrilokaler odlas plantor upp året om. När de sätts ut på friland på våren så har de redan kommit upp en bit.

 

– Traditionellt sätter man ut frön på våren. Att komma ut med en planta som redan vuxit i odlingskammaren ger ett försprång. Det klarar vi genom att belysa och värma plantorna med led-belysning i odlingssystemet, säger Johanna Johansson på Plantvation.

 

Att använda den metoden är något nytt, vilket också digitaliseringen och automatiseringen av processen är. Odlingssystemet odlar två miljoner plantor på 100 kvm och odlingen sker på åtta våningsplan, vilket innebär en yteffektivisering upp till 40 gånger jämfört med odling i växthus.

 

PlantVation deltar i Forest Business Accelerator 2019, ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader.

 

– Vi har stora förhoppningar att hitta kunder över hela världen. Vi märker redan ett stort intresse internationellt och kan bland annat ta sikte på Kanada som är en väldigt intressant marknad, säger Johanna Johansson.

Annons

Annons