Underhåll i blåstank på rekordtid

Bild: Layher.
Bild: Layher.
Bild: Layher.

Högt ställda krav och tajt tidsfönster blev ingen match efter en grundlig projektering av Layher AB och Pept Oy AB. Ställningsprojektet utfördes samband med ett underhållstopp av en 18 000 m3 stor blåstank.

Den 45 meter höga blåstankens innerväggarna behövde sandblästras från pappersmassa och avlagringar. Ett tidigare försök med att hinna montera och demontera arbetsställning till blästringsfirman hade misslyckats. Därför vände firman sig nu till Pept, en välkänd ställningsentreprenör inom underhåll för industrin, med sin ställningsförfrågan.

Projektering är A och O

Då tidsfönstret för montaget endast var 54 timmar, demonteringen 48 timmar och de estimerade ställningsdelarna max fick uppgå till 9 000, drog Jari Enlund, Pepts ansvarige för ställningar under stopp, slutsatsen att han behövde hjälp med projekteringen och ställningslösningen från Cristian Sabau, projektingenjör på Layher.

- Cristian skickade över flera ritningar och förslag där ställningen skulle kompletteras med en ny produkt, Layher FlexBeam. Efter några finjusteringar presenterade Layher lösningen för mig med hjälp av Virtual Reality (VR), då såg jag helheten och från olika vinklar. Det hjälpte mig till att ta det slutgiltiga beslutet. Cristian hade även en lösning för hur blästringssanden, 80 ton, skulle rinna av ställningen och ner på golvet, berättar Jari Enlund.

- Det är en världsnyhet, det är första gången som FlexBeam används i ett projekt inom industrin. Jag skapade en konstruktion med färre delar än önskat och presenterade en fullständig lösning genom 3D-ritningar och en VR-modell. Resultatet blev en robust Layher Allroundställning som gav bra åtkomst till tankens väggar och ett säkert tillträde med trapptorn. Projekteringen blev helt avgörande för att genomföra projektet under det tajta tidsfönstret, säger Cristian Sabau.

Optimerad ställningslösning

Ställningens konstruktion var en 31 meter hög cylinderformad arbetsställning på 17 meter i diameter. De nedersta 8 meterna utformades som en kon med en bas på 7,5 meter i diameter. Optimeringen av konstruktionen gav dock en stabil understruktur med utkragningar tillsammans med Layher FlexBeam. Den låga bygghöjden och den höga tvärkraftsstyrkan i FlexBeam resulterade i en materialeffektiv lösning med endast 6 500 ställningsdelar.

Inför underhållstoppet förberedde sig Pept med att bygga de första meterna av konstruktionen på hemmaplan.

- Jag har jobbat 25 år i branschen och övningsbyggt många gånger, det är bra att göra det när det är speciella lösningar. Det kräver en del tid och planering, men sparar enormt mycket tid när det verkligen gäller. Vi byggde de första metrarna på vår materialgård, upp till och utkragningen med FlexBeam. FlexBeam-balken var en nyhet för oss. De största utmaningarna i projektet var tidspressen, den oregelbundna konstruktionen på ställningen och antalet ställningsdelar på grund av tankens utforming, förklarar Jari Enlund, regionchef på Pept Oy AB.

Ställningsbyggnation på rekordtid

Projekteringen och förbyggnationen gav resultat. 69 ton ställning langades effektivt in och monterades i blåstanken. På endast 53 timmar stod arbetsställningen redo för blästringsfirman.

- Vi arbetade i skift, dygnet runt och vi var klara före deadline, på 53 timmar. Demonteringen gick ännu bättre och vi var klara på 46 timmar istället för planerade 48 timmar. Konstruktionen var så stabil, det gungade ingenting och vi på Pept arbetade rekordsnabbt. Allt material från Layher var intakt efter blästringen, aluminiumet tog ingen skada, så vi kan använda det flera gånger om. Det är kvalitet. Jag är väldigt nöjd med projektet, det var så väl projekterat, säger Jari Enlund.