ABB digitaliserar Norges största tidningspappersbruk

Foto: Norske Skog

ABB har av Norske Skog Skogn uppdragits att leverera en heltäckande ny digital plattform för företagets tidningspappersbruk i Norge. ABB Ability Manufacturing Execution System (MES) för massa och papper kommer att vara igång senast i april 2021.

 

Med tre pappersmaskiner och en årlig kapacitet på 520 000 ton är Norske Skog Skogn en av Europas största tillverkare av tidningspapper. Eftersom produktionskapaciteten för tidningspapper minskar över hela Europa, med flera nedstängningar av tidningspappersmaskiner, siktar Norske Skog Skogn på att tjäna tryckeribranschen genom att använda digitalisering för att optimera produktionen, öka kvalitetsutbytet och ge bättre kundservice.

 

Leveransen inkluderar även Process Data Management, en del av ABB Ability Plant and Enterprise-applikationer för massa och papper. På så sätt integreras kundens olika nivåer av automatisering och resurshantering. Detta ska tillhandahålla en fullständig end-to-end datahantering både horisontellt och vertikalt, vilket möjliggör distribution av andra digitala applikationer och hjälper till att skapa en toppmodern fabrik. Hela projektet omfattar moduler för produktionsplanering, kvalitetsdatahantering, produktionshantering, lagerhantering, beslutsstöd, dagbok och Overall Equipment Effectiveness (OEE).

 

När den digitala plattformen är levererad och idrifttagen kommer den att ge bättre överblick samt förbättrad planering och hantering av kvalitet och produktion. Plattformens förmåga att verka som katalysator för kontinuerliga förbättringsinitiativ är av särskild betydelse för Norske Skog Skogn. ABB:s dagboksmodul erbjuder kraftfulla verktyg för datainsamling, strukturering och analys som hjälper tillverkare att hantera arbetsflöden och dela information över skift. När de är ihopkopplade med OEE-modulen, för att identifiera sätt att öka produktiviteten, kan bruk använda den detaljerade informationen för att hitta områden för förbättring och prioritera åtgärder baserat på analys av förbättringspotential.

 

Alla produktmoduler drivs via ett lättanvänt, webbaserat användargränssnitt som kan nås från var som helst.

– Att ta det första steget i digitalisering kräver djup branschkompetens och omfattande stöd från en praktisk digital möjliggörare.Vi ser fram emot att samarbeta med Norske Skog Skogn på deras digitala resa, med början i en robust plattform där företaget med tiden kan utöka med ytterligare digitala tjänster, säger Mikko Jalava, försäljningsdirektör, Digital Solutions på ABB.  

 

ABB Ability Genix är en AI- och industrianalysdriven plattform som samlar data från olika källor över hela företaget och översätter dessa data till handlingsbara insikter. Användare på alla nivåer över hela företaget kan engagera sig i plattformen med hjälp av en rad förbyggda applikationer, med den adderade möjligheten för självbetjäningsanalys.