Arbetsrum i sovrummet - ja eller nej?

Om du bor i en liten lägenhet vill du säkert utnyttja varje centimeter effektivt och praktiskt. Om du inte har något annat val än att placera arbetsrummet direkt i sovrummet, gör det så bra som möjligt. Låt oss ta en titt på för- och nackdelar, hur man kombinerar dem och vilka layoutalternativ som finns i utrymmet.

I dag kräver många yrken inga dagliga resor till kontoret och många arbetar hemifrån. Då är det nödvändigt att denna yta inte bara uppfyller de rumsliga idéerna, utan också är praktisk, ergonomiskt genomtänkt och designen kompletterar sovrummets interiör på ett trevligt sätt. Om du arbetar mer än fyra timmar vid datorn och sitter vid ett skrivbord måste du känna dig bekväm även efter några timmars arbete.

Lösningen om man bor ensam eller med någon annan

Om du bor ensam i en lägenhet kan ett arbetsrum i sovrummet vara helt okej. Det beror naturligtvis på hur stor arbetsyta du behöver för ditt arbete och hur mycket tid du spenderar där. Det viktigaste är att du inte stör någon när du arbetar och att ingen stör dig.

Om du bara arbetar i sovrummet kan du ha en tendens att utvidga dina arbetshandlingar till sovrummet mer än vad som är lämpligt och upptäcka att du inte har någonstans att lägga dig på kvällen. Nackdelen är att du är i ett enda rum nästan hela tiden, vilket kan ha en negativ inverkan på ditt psyke. Om du har ett kontor i ditt sovrum och arbetar intensivt hela dagen, glöm inte bort att ta pauser, vila och gå ut i friska luften.

Om du har en partner som bor i sovrummet med dig måste du tänka på deras dagliga rutiner. Han eller hon kan snabbt bli störd av ditt arbete. Särskilt om du arbetar på kvällar och nätter. Men om du har barn som sover i sovrummet med dig bör du välja en annan plats för arbetsrummet. Små barn sover speciellt på dagen när du behöver arbeta.

Om du bara vill ha en arbetsyta för tillfällig användning, t.ex. för hobbyer som du bara gör sällan och på helgerna, kan du nöja dig med ett mindre skrivbord, en stol och en skrivbordslampa.

Tänk på din hälsa

Det finns många ergonomiska stolar på marknaden idag som tvingar dig att hålla ryggen i rätt position. Stillasittande arbete har nämligen en stor inverkan på din hälsa och den allmänna mentala aspekten av ditt liv. Du kan också skaffa ergonomiska hjälpmedel, t.ex. ett underlag för bärbara datorer, ergonomiska tangentbord eller möss som är speciellt utformade för att motverka karpaltunnelsyndromet.  Kort sagt, tillbehör som gör dig bekvämare på jobbet och samtidigt främjar din hälsa. 

Om du bestämmer dig för att inrätta ett arbetsrum i ditt sovrum, försök att visuellt och praktiskt skilja de två aktiviteterna som du kommer att göra där - sömn och arbete - åt. Den billigaste lösningen kan vara en tyggardin som separerar och förbinder arbetsrummet med sovrummet. Om du väljer ett tätt och mörkt material kan det också hjälpa till att skugga ljuset om någon sover i rummet.

Ett annat alternativ är att ordna möblerna så att ett litet arbetsrum skapas i utrymmet bakom garderoberna. Placera bara ett skrivbord och bra belysning här så kan du arbeta ostört. Du kan också integrera skrivbordet i möbelväggen tillsammans med garderoberna.

Glöm inte bort designen när du möblerar ditt arbetsrum. Du kan alltid ordna och organisera allting på ett mycket praktiskt, effektivt och samtidigt tilltalande sätt. Du kommer att känna dig mycket bättre i ett attraktivt arbetsrum och det kommer säkert också att påverka din arbetseffektivitet.