Nu startar PulPaper 2022, det internationella handelsevenemanget för skogsindustrin i Helsingfors

Vaisala är ett finskt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter som radiosonder och tjänster för miljö- och industriell mätteknik. De viktigaste kundgrupperna är nationella vädertjänster, luftfartsmyndigheter, försvarsmakten samt väg- och järnvägsmyndigheter. Vaisala ställer ut på årets evenemang i Helsingfors. Foto: Vaisala

PulPaper 2022 presenterar nya innovativa lösningar och samlar skogsindustriproffs för diskussioner.

Alla stora finländska skogsindustriföretag kommer att delta i evenemanget. PulPaper kommer att arrangeras från tisdag till torsdag 7 – 9 juni 2022 på Helsingfors Expo och Convention Centre.

Nästan 250 företag kommer att delta i evenemanget PulPaper. Deltagare är bland annat Stora Enso, Metsä Group, UPM, Sappi samt ABB, Andritz, Banmark, Bellmer Finland, Chemigate, Ircon Solaronics, Masspap, MoveRoll, Nalco Finland, Nouryon, Runtech System, Sulzer, Sweco, Valmet och Weten Technologies.

-PulPaper lyfter fram potentialen i skogsindustrin. Det är särskilt intressant att höra om träbaserade textilier och förpackningslösningar. Innovationerna är också starkt närvarande i New Wood-projektmontern och i Start-up-tävlingen som hålls på onsdag”, säger affärschef Marcus Bergström från Helsinki Expo and Convention Centre.

-Jag ser också fram emot onsdagens diskussion om skogsindustrins intressenter om innovationer inom skogsindustrin och bioindustrin och det nya Green Economy Business Summit.

Träbaserade textiliernas möjligheter

Träbaserade textilier är temat för öppningssessionen av professor Ilkka Kilpeläinen från Helsingfors universitet. Kilpeläinen och professor Herbert Sixtan vann Marcus Wallenberg-priset i april 2022.

De tilldelas priset under hösten i Stockholm för utveckling och tillämpning av nya typer av joniska lösningsmedel vid förädling av träbiomassa till högkvalitativa textilfibrer. Träbaserade textilier kommer också att visas på PulPaper Conference på öppningsdagen. Professor Michael Hummel/Aalto University, Niklas von Weymarn/Metsä Spring, Kristina Elg Christoffersson/Renewcell och Pia Qvintus/Spinnova kommer att diskutera temat. https://pulpaper.messukeskus.com/pulpaper-conference-2/

Träbaserade förpackningslösningar behövs

De nya träbaserade förpackningslösningarna kommer att visas på öppningsdagens PulPaper-konferens och presenterar bland annat forskningsprojektet Package-Heroes finansierat av Strategiska forskningsrådet som verkar i anslutning till Finlands Akademi.

Forskningsprofessor Ilkka Leinonen från LUKE (Naturresursinstitutet Finland) talar om detta tema. Nyligen lanserades en pilotanläggning för att utveckla träbaserade förpackningar för Metsä Spring och Valmet i Äänekoski. Denna utveckling av 3D-fiberprodukter kommer också att presenteras vid evenemanget.

Mycket innovation inom skogsindustrin

Tisdagen den 7 juni kl. 12.20 berättar Atte Virtanen, vice vd för biomaterialbearbetning och produkter på VTT, om den nya transparenta och biologiskt nedbrytbara massafilmen som ersätter traditionell plast i livsmedelsförpackningar.

Tävlingen PulPaper Award 2022 för nystartade företag hålls onsdagen den 8 juni. Sju nystartade företag konkurrerar om ett pris på 5 000 euro finansierat av Stiftelsen Finska Mässan.

Tävlingen tar fram nya och betydelsefulla lösningar inom skogsbioekonomi. Tävlingen arrangeras av Helsinki Expo and Convention Center i samarbete med FIBAN (Finish Business Angels Network).

Lättanvänd projektledningsapplikation

Dry and Durable har utvecklat ett vatten- och smutsavvisande plastfritt barriärmaterial för förpackningsanvändning. Fincets produkt Tool4pro är en lättanvänd projektledningsapplikation för industriarbete och ledning. Montinutra använder sågspån som råmaterial i produktionen av Kuusikumi™-extrakt för användning inom kosmetika, teknokemi och till och med livsmedelsindustrin.

Natural Antivirals innovation är en antiviral ingrediens från finska skogar som används i kosmetika och rengöringsmedel. Användargränssnittet utvecklat av Silva Trade visar avverkningsmetod, koldioxidavtryck, certifikat och annan hållbarhetsinformation som skogsägaren vill dela med sig av.

Tapio Measurement Technologies har utvecklat en enhetsoberoende PapEye CloudQCS molntjänstplattform för att analysera bild- och mätfiler. Woodios ekodesignprodukter är gjorda av en helt vattenbeständig träkomposit designad som ett ekologiskt alternativ till keramik och stenmaterial.

Skogsindustrins influencers på plats

Skogsindustriella influencers diskuterar innovationer inom skogsindustrin och bioindustrin onsdagen den 8 juni.

Från restprodukter till intäkter – innovationer och lösningar från skogs- och biobaserad industri. Deltagare i diskussionen är direktör Marko Janhunen/Public Affairs UPM, Head of Innovation, Åsa Ek/Biomaterials Stora Enso, Director Sarah Price/Sustainability, Sappi Europe och CEO Ismo Nousiainen/Metsä Fibre.

Källa: Pulpaper 2022:s pressmeddelande