Ett av världens modernaste pappersbruk fortsätter driften utan problem i östra Tyskland

Tyska pappersbruket i Sandersdorf-Brehna. Foto: Progroup

Den familjeägda europeiska wellpappråvarutillverkaren Progroup startade nyligen upp sin helt nya PM3 på en greenfield-anläggning i Sandersdorf-Brehna, östra Tyskland. Den betecknas som "ett av världens modernaste pappersbruk."

Trots pandemin utfördes konstruktionen och monteringen av pappersmaskinen på rekordtid: bara 18 månader. Introduktionen av den Voith-levererade maskinen ökar företagets totala produktionskapacitet från 1,1 miljoner ton per år till 1,8 miljoner ton wellpappråvara.

Wellpappfabrik i Polen

Expansionen kompletterar företagets befintliga pappersmaskiner PM1 och PM2, som alla går till att stödja de 11 produktionsanläggningarna för wellpapp som är utspridda över Europa. Och det finns mer: företaget tillkännagav nyligen att det kommer att bygga ytterligare 200 000 metriska tpy wellpappfabrik i Polen, vilket ger det totala antalet plåtfabriker nu till ett dussin - och det planerar att lägga till en fabrik om året i framtiden.

Lyckad strategi

- Denna expansion är en del av vår långsiktiga strategi som vi kallar "Two 25" – en strategi där vi i princip fördubblar företagets storlek vart tionde år, säger vd Jürgen Heindl. "Vi tenderar att först växa vår wellpappmarknad och sedan lägga till ett nytt pappersbruk för att stödja tillväxten. Det här är en strategi som har fungerat mycket bra, eftersom den ger oss förtroende för vår investering.

Strategin har verkligen fungerat bra; Progroup har investerat cirka 1,3 miljarder euro (1,54 miljarder USD) under strategiperioden Two 25 (2016–2025), eftersom företaget har gått från en plan på ett pappersark 1991 till en industrijätte med en årlig omsättning på nästan 1 miljard dollar.

- Det här är en stor investeringsvolym för ett familjeföretag, så vi måste vara mycket säkra på vad vi gör, tillägger Heindl.

Levererade hela produktionslinjen

Det nya pappersbruket i Sandersdorf-Brehna är packat till bredden med den senaste tekniken från Voith. Företaget levererade hela produktionslinjen, inklusive dess BlueLine lagerberedning med IntensaDrum Duo trumpulper, som kommer att behandla nästan 3 000 ton papper om dagen. XcelLine pappersmaskin har en trådbredd på 10 000 mm och en arbetshastighet på 1 600 m/min. Voith levererade också en TwinDrive dubbelavlastning som möjliggör helautomatiska rullbyten.

Heindl säger att företaget valde Voith som leverantör av PM3 eftersom Progroup letade efter en maskin som kunde hantera det dagliga ”brödet och smöret” i företagets produktion av kvaliteter mellan 90–130 gram.

Stora besparingar på transportkostnader

- Vi behövde en arbetshäst, något som kunde konkurrera med äldre maskiner som producerade detta produktsortiment. Vi har redan PM1 som kör tyngre kvaliteter upp till 180 gram, och PM2 som kör lätta kvaliteter från 60–85 gram; det nya tillskottet av PM3 innebär att vi nu är täckta inom alla områden.

- Det viktiga är att alla tre maskiner nu är placerade inom 130 kilometer från Berlin, vilket innebär att vi gör stora besparingar på transportkostnader och CO2-utsläpp eftersom vi kan leverera alla våra anläggningar från en geografisk punkt.

Bygget och uppstarten i augusti förra året gick exceptionellt bra, säger Heindl.

- Vi hade en rekordstor bygg- och monteringstid och trots att vi hade 1 300 personer på bruket är vi glada att kunna säga att vi inte hade ett enda fall av covid-19.

- Uppstarten gick bra – som alla som har erfarenhet av den här branschen kommer att berätta är det alltid en blandning av himmel och helvete – några utmärkta dagar när allt är bra, och sedan några hemska dagar när du har det kämpigt. Men nu håller vi oss noga till startkurvan.

I den senaste uppdateringen släppte PM3 ett nytt produktionsrekord på 50 000 ton för januari månad i år.

”Hållbarhet är nummer ett”

Progroup implementerar tre huvuddrivkrafter i hela företaget: hållbarhet, digitalisering och det "nya sättet att samarbeta.

- Dessa drivkrafter är oerhört viktiga för hur företaget drivs på en daglig basis, säger Heindl.

Den första drivkraften, hållbarhet, kan beskrivas som livsnerven i Progroup; det är stolt över att vara långt före spelet på alla områden av sin produktionsverksamhet. "Vi följer våra tre förare väldigt strikt", säger Heindl,

- Vi anser att hållbarhet kommer på plats nummer ett. Som ett exempel har vi spenderat över 100 miljoner euro på det nya pappersbruket PM3 och dess insatser för att skydda miljön.

Källa: Progroup