Forskning inom såväl byggteknik som medicin visar att trä kan ha en positiv inverkan på människors välbefinnande. I synnerhet i vårdmiljöer, där både patienter och personal utsätts för hög psykisk belastning, kan närvaro av naturliga material ha stor betydelse.
Trä, och då särskilt synligt massivträ, kan bidra till att minska stress, förbättra det mentala välbefinnandet och skapa en lugnare atmosfär. Det framgår av flera studier som pekar på kopplingen mellan naturbaserad arkitektur och psykisk återhämtning.
Redan 1984 visade en uppmärksammad studie att patienter som efter en gallblåseoperation hade utsikt över naturen kunde skrivas ut en dag tidigare än de som bara såg betongväggar.
Träytor är antimikrobiella
Den typen av insikter har lett till att trä nu används allt mer inom vårdsektorn – inte bara för sin estetik, utan även för sina funktionella egenskaper. Träytor har exempelvis visat sig vara antimikrobiella, vilket innebär att de i vissa fall är mer motståndskraftiga mot sjukdomsframkallande mikrober än släta ytor av plast eller metall.
Undersökningar visar att obehandlat trä kan minska överlevnaden för vanliga sjukhusbakterier. Samtidigt är det bevisat att träytor kan rengöras lika effektivt som andra material.
Trä har dessutom låg emission av flyktiga organiska ämnen – så kallade VOC – vilket är viktigt för att bibehålla en god inomhusluftkvalitet. Produkter i Stora Ensos Sylva™-system är till exempel M1-klassificerade, vilket innebär mycket låg utsläppsnivå.
Flera europeiska vårdprojekt väljer trä
Flera exempel runtom i Europa visar hur massivträ använts i olika typer av vård- och behandlingsmiljöer.
I Liverpool, Storbritannien, har Catkin Centre och Sunflower House byggts för barn- och ungdomspsykiatri. Anläggningarna innehåller tolv vårdplatser för barn mellan fem och tretton år, och erbjuder också öppenvård för bland annat autism, ADHD, ätstörningar och krisstöd. För byggnationen användes träkomponenter i samarbete med B&K Structures.
I Frankrike har EHPAD La Résidence de la Pévèle – ett äldreboende med passivhusstandard – byggts med både trä och betong. Totalt rymmer boendet åttioåtta platser, varav ett särskilt Alzheimercenter i bottenplan. Fasaden har träpanel, medan både tak och bjälklag är utförda i korslimmat trä (CLT).
I Surrey, Storbritannien, har Cranleigh Health Centre byggts i samarbete med EURBAN. Här utgör massivträ själva bärstrukturen. Byggnaden rymmer samtalsrum, behandlingsrum, operationssalar och personalutrymmen, och interiören präglas av synligt trä i naturlig struktur – ett medvetet arkitektoniskt val för att skapa en lugn atmosfär.
Trä som verktyg för återhämtning och trygghet
I Belgien har Stora Ensos CLT-produkter använts för utbyggnaden av ett barn- och ungdomspsykiatriskt centrum i Geel, där 34 stationer byggts i korslimmat trä. Här prioriterades trä som ett sätt att skapa naturnära och trygga miljöer – något som vägt tungt i planeringen.
I Southampton, Storbritannien, har Hope Street byggts som en pilotanläggning för kvinnor i kriminalvård. Trots att det inte är en vårdinrättning i traditionell mening bygger projektet på samma principer som i psykiatrisk vård: trauma-anpassad arkitektur med trä i centrum.
– Träets naturliga värme och uttryck har stor betydelse för att skapa en miljö som känns trygg och helande, säger Mike Worthington, chefsarkitekt för projektet – Vi frågade oss vilken roll CLT kunde spela, och svaret blev att vi ville använda det där det passar in och förstärker helheten.
Det finns allt fler belägg för att träets biophila egenskaper – dess koppling till naturen – har positiva effekter på stressnivåer, blodtryck och hjärtfrekvens. Därför blir valet av material inte bara en teknisk eller estetisk fråga, utan också en fråga om vård- och hälsokvalitet.
Stora Enso har tillsammans med partners som EURBAN, CLT-S, ZMP Holzbausysteme, B&K Structures och Création Bois Construction levererat massivträ till flera av dessa projekt – och trenden ser ut att växa.
Källa: Stora Enso