Metsä inleder samarbete med Fimpec om ny textilfiberfabrik

Om förstudien leder vidare till beslut om investering, kan det resultera i en helt ny fabrik i direkt anslutning till Metsä Groups (bild) befintliga bioproduktfabrik i Äänekoski. Foto: Metsä Group
Om förstudien leder vidare till beslut om investering, kan det resultera i en helt ny fabrik i direkt anslutning till Metsä Groups (bild) befintliga bioproduktfabrik i Äänekoski. Foto: Metsä Group

Metsä Spring, innovationsbolaget inom Metsä Group, har valt Fimpec som teknisk partner för den förstudie som ska ligga till grund för en framtida fabrik för kommersiell tillverkning av Kuura-textilfiber. Projektet befinner sig i ett tidigt skede och förväntas pågå till år 2026.

Satsningen är en del av Metsä Groups ambition att utveckla nya användningsområden för nordisk barrved. 

– Samarbetet med Fimpec stärker vårt team med teknisk expertis. Tillsammans ska vi bedöma genomförbarheten för en ny textilfiberfabrik och skapa ett hållbart underlag för ett eventuellt investeringsbeslut, säger Niklas von Weymarn, vd för Metsä Spring.

Förstudie för en framtida storskalig anläggning

Kuura-fibern utvecklas av Metsä Spring i samarbete med Itochu. Fibern tillverkas av massa från barrved och är tänkt att fungera som ett hållbart alternativ till bomull och syntetfibrer i textilindustrin. En pilotanläggning i Äänekoski har varit i drift sedan 2020.

Förstudien som Fimpec nu knyts till omfattar bland annat teknisk planering, kostnadsbedömning och utvärdering av miljöpåverkan. Fimpecs roll är att bidra med teknisk projektledning, processteknisk planering samt erfarenhet från liknande fabriksprojekt.

Fimpec är ett finländskt ingenjörs- och projektledningsföretag med erfarenhet från stora industriella investeringar, bland annat inom skogsindustrin och energisektorn. Företaget har tidigare varit involverat i flera projekt för Metsä Group, däribland bygget av bioproduktfabriken i Äänekoski som togs i bruk 2017.

– Det är viktigt att vi redan i detta skede samarbetar med en partner som har praktisk erfarenhet från komplexa industriprojekt. Fimpecs expertis ger oss bättre förutsättningar att planera en möjlig anläggning på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt, säger von Weymarn.

Del av bredare innovationssatsning

Kuura-projektet är en del av Metsä Groups bredare innovationsstrategi, där man fokuserar på att skapa nya biobaserade produkter av skogsråvara. Målet är att erbjuda alternativ som både är förnybara och kan minska klimatpåverkan.

Pilotproduktionen av Kuura har gett positiva resultat, och bolaget bedömer att tekniken nu är mogen för att utvärderas för kommersiell tillverkning. Det slutliga beslutet om en möjlig investering kommer dock inte att fattas förrän efter förstudiefasens slut.

Den framtida fabriken, om den byggs, skulle ha kapacitet att tillverka textilfiber i industriell skala och därigenom utmana dagens fossilbaserade textilproduktion. Produktionen skulle i så fall integreras med befintlig massaindustri, vilket enligt Metsä Group både kan minska kostnader och klimatpåverkan.

Fimpec bekräftar att man ser uppdraget som ett viktigt bidrag till omställningen av textilindustrin.

– Det är ett mycket intressant projekt som ligger helt i linje med vår ambition att medverka i industriella lösningar för en mer hållbar framtid, säger Fimpecs projektansvarige Juha Niemelä.

Förstudien planeras att pågå fram till år 2026. Därefter kommer Metsä Group att utvärdera projektets genomförbarhet och besluta om eventuell fortsatt utveckling mot en fullskalig fabrik.

Källa: Metsä Group