Bioraffinaderi får 36 miljoner extra

– Vårt arbete ligger helt rätt i tiden, säger Magnus Hallberg.

Vinnova har beslutat förlänga satsningen på tillväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi och SP Processum under ytterligare en treårsperiod med sammanlagt 14 miljoner kronor. Samtidigt går Länsstyrelsen Västernorrland, Region Västerbotten liksom kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Sundsvall samt Processums medlemsföretag in med sammanlagt 22 miljoner. Huvudfokus för den kommande treårsperioden är att bidra till nya innovationer genom att driva och katalysera utvecklingen inom bioraffinaderiområdet i vår region och i Sverige.

År 2008 utsågs Framtidens Bioraffinaderi med Processum som värd av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, till ett s.k. regionalt Vinnväxt-initiativ.  Sedan starten har Framtidens Bioraffinaderi satt regionen på kartan som ett centrum för skoglig bioraffinaderiutveckling.  Nationella och internationella nätverk har byggts upp och över 260 bioraffinaderiprojekt startats. En omfattande pilotpark har byggts upp för att kunna genomföra och skala upp forskningsprojekt inom bioraffinaderi. Exempel på lyckade projekt är single cell protein för fiskfoder, grönlutslam för täckning av gruvavfall med flera, som närmar sig kommersiell introduktion.

 

– Att både industri och offentlig sektor i regionen tillsammans med Vinnova väljer att så kraftfullt fortsätta satsningen på vårt Vinnväxt-projekt Framtidens Bioraffinaderi är ett väldigt fint kvitto på nyttan vi skapat och framgången att etablera regionen som en nationellt ledande miljö för uppskalning och kommersialisering av bioraffinaderi innovationer, säger Magnus Hallberg, VD för SP Processum. Det är också roligt att Sundsvalls kommun nu väljer att ansluta sig och delta i projektet. Det kommun- och länsöverskidande samarbete som vi har med industri, institut, inkubatorer, universitet, kommuner, regioner, länsstyrelse med flera är något unikt och något vi ska värna och bygga vidare på.

 

– Vårt arbete ligger helt rätt i tiden. Omställning till en bioekonomi kommer och skogen liksom skoglig bioraffinaderi kommer att vara en drivande kraft i denna. Vi i vår region är väl rustade att ta ledartröjan i det arbetet och förlängningen av vårt Vinnväxt-projekt kommer att ge oss en rejäl skjuts i arbetet slutar Magnus Hallberg.