Återvinningen fortsätter öka

Foto: H0005

För 2016 kan Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, presentera ett resultat för återvinningen som ökat jämfört med 2015. Dagens insamlings- och återvinningssystem överträffar därmed samtliga nationella mål för återvinning av förpackningar och tidningar som slagits fast av regeringen.

– Det är ett glädjande resultat. Det innebär att såväl fler hushåll som verksamheter väljer att lämna mer till återvinning när miljöarbetet ökar i betydelse. Det innebär också att dagens system har motsvarat förväntningarna i förhållande till politiska mål, säger Kent Carlsson, vd vid FTI.

– Vi fortsätter vårt arbete för att kunna överträffa de höjda mål regeringen aviserat ska gälla från år 2020, det ska vara möjligt givet att även regeringen realiserar förutsättningarna för en ökad återvinning i gällande producentansvarsförordning.

FTI:s uppdrag är att se till att de förpackningar och tidningar som använts i hushåll och verksamheter samlas in för att bli till ny råvara i tillverkning. Målen slås fast av regeringen i förordningar. Materialutnyttjandet beräknas som kvoten av den mängd i ton som använts delat med den mängd i ton som blir nya produkter. För år 2020 gäller höjda mål i det avfallspaket som beslutades 2014 och fortfarande kvarstår att genomföra.