Nya innovationer från skogen ska stärka svensk industri

Vinnova har beslutat att stödja uppbyggnaden av en världsledande samverkansmiljö inom forskning och innovation som ska bana väg för nya innovativa material från skogsråvara.

Samverkansplattformen Treesearch är en omfattande satsning på forskning och samverkan inom nya material och specialkemikalier från skogsråvara. Där ska företag och universitet arbeta i en öppen forskningsmiljö för att möjliggöra framtida innovationer, bland annat genom att forskningsinfrastruktur görs tillgänglig för många företag.

- Den här typen av samarbeten är viktiga för att stärka innovationsförmågan. Genom satsningen kan Sverige gå före i omställningen mot ett hållbart samhälle samtidigt som det stärker företagens konkurrenskraft, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Vinnova planerar att bidra med upp till 70 miljoner kronor till samverkansplattformen fram till 2020. I en första etapp har 6 miljoner beviljats för att initiera och etablera projektet. Satsningen är en del i regeringens strategiska samverkansprogram Cirkulär och biobaserad ekonomi.

 

Parter som står bakom den första etappen i projektet är KTH, Chalmers, Max IV (Lunds universitet), Linköpings universitet, StoraEnso, SCA, Södra, Holmen och BillerudKorsnäs.