Straffskatt på pappersmuggar föreslås

Foto: Skogsindustrierna

Ett förslag på skatt på muggar och livsmedelsbehållare som innehåller plast har lämnats över till regeringen av utredaren Anders Bengtsson. Högst skatt läggs på de produkter som består till 100 procent av plast, men även produkter med en mindre andel plast föreslås beskattas. För plastmuggar innebär förslaget 5 kr i skatt per mugg och för pappersmuggar med en barriär i plast 3 kronor i skatt per mugg.

Kai-Yee Thim, produktdirektör på Skogsindustrierna, vill att förslaget helt skrotas i sin helhet och att ett pantsystem införs istället.

– Ett pantsystem skulle ge ett starkare incitament till beteendeförändring hos konsumenten än ett högre pris på produkten. Det skulle också öka insamlingsgraden och det cirkulära kretsloppet, säger Kai-Yee Thim.

Hon anser samtidigt att det kommer att fortsätta behövas engångsmaterial, särskilt med tanke på sjukvårdens högt ställda hygienkrav.

– När kraven är höga på hygien, som till exempel inom sjukvården och äldreomsorgen, kommer vi fortsatt behöva engångsmaterial. Här sker spännande forskning och utveckling för att få fram nya biobaserade material som kan ersätta dagens plaster och en del nya produkter finns redan framme, säger Kai-Yee Thim..

För att minska nedskräpningen anser Kai-Yee Thim, i enlighet med Svenskt Näringslivs skatteexpert Robert Lönn som deltagit i utredningen, att ett pantsystem skulle vara mer framgångsrikt, i kombination med ett utökat producentansvar och straffavgifter för nedskräpning.