Stora Enso investerar 800 miljoner i Imatra

Foto: Stora Enso

Stora Enso har beslutat att investera i centralisering och modernisering av virkeshanteringen vid Imatra-bruket i Finland. Investeringen på 80 miljoner euro ska förbättra Stora Ensos produktionsprocess för högkvalitativ förpackningskartong.

Investeringen ska påbörjas under första kvartalet 2021 och beräknas vara slutförd under tredje kvartalet 2022.

Imatra-bruket producerar förpackningskartong i premiumkvalitet för livsmedel, dryck och lyxvaror. Syftet med investeringen är att modernisera Imatras virkeshantering samt centralisera den till en av de befintliga vedgårdarna. I projektet ingår installation av en ny och tredje avbarkningslinje, förbättringar av flishanteringssystemen, samt justeringar i den befintliga infrastrukturen på vedgården.

– Stora Ensos förmåga att leverera högkvalitativt förpackningsmaterial är beroende av stora och konkurrenskraftiga bruk som Imatra. Imatra-bruket är en av världens största tillverkare av vätskekartong som säljs till kunder i hela världen. Sett på lång sikt är en effektiv och stabil massavedshantering fundamental för såväl massa- som kartongproduktionen, säger Hannu Kasurinen, chef för Stora Ensos division Packaging Materials.

För närvarande är den årliga produktionskapaciteten 1 195 000 ton förpackningskartong. Bruket har cirka 900 anställda.