”Långsiktigt miljöarbete handlar om många små beslut"

Den 128 meter långa, rödmålade träbron till Skälön. Foto: Iggesund

Iggesund har byggt en träbro som länkar samman fabriken i Iggesund med avloppsvattenreningen på Skälön, ett exempel på en miljöinvestering.

- Ett långsiktigt miljöarbete handlar mer om många små beslut där miljöaspekter vägs in, än några få stora. I det här fallet var en träbro ett miljömässigt bättre alternativ än en bro av betong, konstaterar Anna Mårtensson, miljöchef vid företagets svenska kartongfabrik, Iggesunds Bruk.

Under drygt hundra år har broar i Sverige främst byggts i stål och betong. Men nu vinner träbroarna terräng. De är lika hållbara som betong. När även miljöargumentet tas med i beräkningen blir träbron ett alternativ att räkna med.

I samband med att Iggesunds Bruk byggde ut avloppsvattenreningen på Skälön, utanför bruket, beslutades att man skulle ersätta den gamla bron med en ny med bättre bärighet. På det viset skulle lastbilarna ut till ön slippa göra en omväg på drygt nio kilometer.

- Vi räknade snabbt ut att det skulle löna sig med en ny bro, både ekonomiskt och miljömässig, säger miljöchef Anna Mårtensson.

Att man dessutom valde att bygga bron i trä hade flera orsaker. För det första är Holmen-koncernen, som Iggesund Paperboard tillhör, ett skogsindustriföretag vilket gör att det faller sig naturligt att använda trä som byggmaterial. En bro av trä är också billigare och går snabbare att bygga.

 Inom Iggesund utgör hållbarhet en hörnsten i arbetet. I varje investering vägs miljöaspekten in, i stort såväl som i smått.  

- Många små förbättringar ger stora miljövinster, med lägre utsläpp och ökade förutsättningar att Iggesund Paperboard också i framtiden ska vara ledande i processindustrins hållbarhetsliga, säger Anna Mårtensson.