Södra Cell Mönsterås investerar i nytt ställverk

Foto: Per Pixel Petersson

Södra har beslutat att investera i ett nytt ställverk från Siemens Energy.  Ställverket är ett 145kV-ställverk av gasisolerad typ (GIS).För att kunna säkerställa ökad elektrifiering med hög tillgänglighet har Södra beslutat att komplettera

– Vi är glada över att kunna meddela vår senaste investering i Siemens Energy's innovativa GIS-teknologi. Tekniken erbjuder inte bara hög pålitlighet och lågt underhållsbehov, det minskar också vår miljöpåverkan, vilket är i linje med våra ambitioner för en grönare framtid", säger Thor-Björn Johansson, Chef Teknikservice ELINDA, Södra Cell Mönsterås, i ett pressmeddelande.

Siemens Energy använder en lösning med vakuumbrytare och luft utan koldioxid med en klimatpåverkan (GWP) på noll som isolerande gas, enligt Södra.

– Som ett företag med starka hållbarhetsmål är det viktigt för oss att kontinuerligt söka efter och implementera miljövänliga alternativ inom vår verksamhet. I detta fall var det även extra viktigt för oss att lösningen uppfyller den reviderade F-gasförordningen, med teknisk luft som isolation känner vi oss framtidssäkra", säger Thor-Björn.

Den nya GIS-teknologin kommer att installeras vid Södras massabruk i Mönsterås av Omexom och förväntas vara fullt operativ under 2026.