Infinited Fiber reser 40 miljoner euro i en finansieringsrunda

Key account director Kirsi Terho på Infinited Fiber. Foto: Infinited Fiber

Den finska startupen Infinited Fiber Company, specialiserat på återvinning av textilavfall till ny, bomullslik textilmassa, har rest 40 miljoner euro i en Serie B-finansieringsrunda, med stöd av den europeiska investeringsbanken Bryan Garnier & Company.

Infinited Fiber tillverkar sin patentskyddade produkt Infinna i Esbo i Finland.

Bryan Garnier & Company förväntar sig en tredubbling av den globala efterfrågan på hållbart producerade textilier till 2030, så att den marknaden värderas till 66 miljarder euro då.

"Klädindustrin står inför ett akut behov av hållbara lösningar. Den står för närvarande för 10 procent av de globala koldioxidutsläppen och mindre än 1 procent av kläderna tillverkas av återvunnet material som kläder, delvis på grund av bristfällig teknik”, skriver Bryan Garnier i ett pressmeddelande.

– Inte minst på grund av de nya europeiska reglerna förväntas marknadens efterfrågan på hållbara fibrer i Europa nästan tredubblas till 2030 till nästan fyra miljoner ton per år, säger Falk Müller-Veerse, tysk partner på Bryan, Garnier & Co, som ledde finansieringensrundan.

Müller-Veerse säger vidare:

– Det handlar inte bara om att ersätta bomullsproduktionen med dess fruktansvärda vattenförbrukning. Det nya materialet kan också ersätta upp till 20 procent av de polyesterfibrer som används över hela världen idag och det är helt biologiskt nedbrytbar utan bioplaster.

H&M, Inditex, Patagonia är storägare i Infinited Fiber.

– De har testat kvaliteten på fibern och bekräftat marknadspotentialen genom att teckna långvariga leveranskontrakt värda mer än 200 miljoner euro. Enbart Inditex har skrivit på ett kontrakt värt mer än 100 miljoner euro, säger Müller-Veerse.

Infinited Fiber driver för närvarande två pilotproduktionsanläggningar och de insamlade medlen kommer att användas för att möjliggöra företagets fortsatta tillväxt, bland annat den första fabriken i kommersiell skala som planeras att byggas 2025.