Mantex kopplar upp Biomass Analyzer till brukens datasystem

Biomass Analyzer. Bild: Mantex

Mantex har efter cirka två månaders utvärdering av Biomass Analyzer, ett mätinstrument för att fastställa torrhalten i inkommande material, i Billeruds fabrik i Gävle, kompletterat maskinen med en uppkoppling som gör att den automatiskt matar in uppmätta materialvärden i brukens datasystem.

Enligt Mantex höjer det maskinens effektivitet eftersom den därmed kan leverera mätdata sömlöst till bruken även när materialmätningarna görs av extern personal som exempelvis chaufförer. Efter kompletteringen fortsätter utvärderingen av maskinen hos Billerud.

Genom vidareutvecklingen kan uppmätt mätdata föras in direkt i det datasystem som bruket använder, Biometrias datasystem Doris. Därigenom kan till exempel chaufförer som levererar råvara själva klara av mätprocessen för att fastställa torrhalt utan att blanda in ytterligare personal. Enligt Mantex gör det att bruken inte längre behöver använda extra personal för att fullgöra dessa uppgifter vilket tidigare ofta varit fallet.

– Biomass Analyzer bidrar till ökad effektivitet redan genom att fastställa torrhalten i inkommande material så mycket snabbare än vad traditionella metoder klarar, men genom den här lösningen bidrar den också till frigöra personal för andra uppgifter vilket bidrar till ytterligare ökad effektivitet för kunderna, säger Max Gerger, vd för Mantex AB, i ett pressmeddelande.