Mindre förpackning ofta mer klimatsmart än stor

Foto: Skogsindustrierna

En stor del av all mat som produceras går till spillo eller slängs. Enligt en FN-rapport har matsvinnet stor påverkan för klimatet.  Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem vid Karlstad Universitet, forskar på vilken roll förpackningar kan ha för att minska matsvinnet, och hon har kommit fram till att mindre förpackningar ofta är minst lika bra, ofta bättre, än stora när det gäller klimatpåverkan.

Hon har bland annat jämfört förpackningar för bröd i limpor om 700 gram jämfört med hälften så stora limpor.

– I våra studier räknar vi med att 30 procent bröd slängs. Om en tiondel av en skiva från den stora förpackningen slängs motsvarar det samma klimatpåverkan som de 50 procent mer plast som går åt till den halva brödlimpan förutsatt att plastförpackningen materialåtervinns. Med andra ord, om vi slänger en tiondel av en brödskiva från den stora förpackningen så är det bättre att köpa en mindre förpackning, äta upp allt bröd och materialåtervinna, säger Helén till Skogsindustrierna.

Detsamma gäller för förpackningar av köttfärs, ost och sallad enligt Helén Williams.