Cellulosaforskare från hela Europa samlas i Örnsköldsvik

Cellulosaforskare från hela Europa samlas i Örnsköldsvik den 15-16 november. Det är ett 80-tal forskare som deltar i “The 7th Workshop on Cellulose, Regenerated Cellulose and Cellulose Derivatives" för att presentera och diskutera de senaste rönen inom cellulosaforskning. Konferensen arrangeras av universiteten i Umeå och Karlstad tillsammans med bioraffinaderiet Domsjö Fabriker, SP Processum och MoRe Research.

– Det är den sjunde cellulosakonferensen i sitt slag och givetvis känns det mycket roligt att den hålls här i Örnsköldsvik, säger Kristina Elg-Christoffersson, Domsjö Fabriker och tillägger:

– Det är ett stort intresse för cellulosa och dess bidrag till bioekonomi och en hållbar framtid. Det är ett viktigt forskningsområde, inte bara här uppe i Norden utan även i stora delar av världen. Det visar inte minst det stora deltagarantalet forskare från universitet och företag runt om i Europa som väljer att delta.

Huvudtalare är professor Thomas Rosenau från University of Natural Resources and Life Sciences i Österrike samt Denis Sens, Tech Service and Develop Manager från företaget Tembec, Frankrike.

Konferensen innehåller även studiebesök. Det är bioraffinaderiet Domsjö Fabriker som visas liksom SP Processum och forskningsföretaget MoRe Research, där forskning pågår för att utveckla morgondagens nya cellulosaprodukter.

Många av de forskare som deltar i konferensen är ledande inom sina specialområden.

– Örnsköldsvik-Umeå är idag en etablerad region på kartan över platser som driver utveckling inom bioraffinaderi, säger Karin Johnson, SP Processum.

– Det omfattande samarbetet med företag och universitet i regionen har gjort att många företag, institut och universitet från hela världen gärna samarbetar med oss. Inom exempelvis vårt stora program Framtidens Bioraffinaderi, har vi i samarbete med företag och universitet drivit över 250 projekt med bland annat nya material, kemikalier och protein som resultat.