Prins Carl Philip delade pris till tissue-forskare

Nancy Rademaker, key note speaker på nexxworks.

Valmets Tissue Technology Award 2018 går till Björn Sjöstrand för hans forskning och utveckling av databaserade modeller som bidrar till miljösmartare pappersproduktion.

Vinnaren tillkännagavs av Hans kungliga höghet prins Carl-Philip på Valmets konferens för världens pappersproducenter.

Björn Sjöstrand är doktorandstudent i kemiteknik vid Karlstads universitet. Hans forskning handlar huvudsakligen om avvattning. Hans mål är att förstå avvattningsmekanismerna för att hitta förbättringar som kan göra pappersprocessen effektivare och mindre energi- och råmaterialkrävande.

Valmets Tissue Making Conference, en internationell tvådagarskonferens med fokus på mjukpapper, är en tradition i pappersbranschen. Under förra veckan samlades omkring 150 ägare, företagsledare och andra befattningshavare från ledande mjukpappersföretag från ett 30-tal olika länder där de bland annat fick lära sig mer om hur digitalisering, nya smarta lösningar och e-handel påverkar deras verksamhet idag och i framtiden.

På talarlistan fanns bland annat Nancy Rademaker, digitaliseringsexpert från Nexxworks, och Emanuele Bianchi från Amazon.com. Amazon är världens största nätbutik och Emanuele talade om e-handelns möjligheter med fokus på webbkonsumenternas beteende, krav och förväntningar. En global trend just nu är att allt fler konsumenter väljer att köpa sina mjukpappersprodukter, som toa- och hushållspapper, på nätet.

– Vi vill väcka idéer hos papperstillverkarna om hur de kan integrera det digitala i sin verksamhet och framgångsrikt surfa på den växande e-handelsvågen, säger Anders Björn, verksamhetschef för Tissue på Valmet.