Den cirkulära ekonomin tar konkret form

Foto: Essity

Begrepp som cirkularitet eller den cirkulära ekonomin dök upp redan för flera år sedan – som EU-jargong. Visionära, luddiga formuleringar som nog få riktigt förstod hela betydelsen av. Men nu börjar de här abstraktionerna landa i verkligheten. Det handlar först och främst om att återvinna, återanvända och dela mera, om att sluta kretsloppet för att inte slösa med jordens ändliga resurser. Men om en del annat också. Till exempel de dieselförbud som allt fler städer inför. Tiden tycks också definitivt ha runnit ut för engångsförpackningar tillverkade av material som inte går att recirkulera (läs plast), alltifrån plastsugrör till plastpåsar. Och detta är inte längre bara tomma ord – nu duggar förbuden tätt i land efter land mot olika produkter av engångsplast.

Med både morot och piska ska visionen om den cirkulära ekonomin realiseras, är underförstått. Fast har beslutsfattarna inte lite grann glömt bort det där med moroten - incitamentet, lockbetet till att agera för minskat resursslöseri? I en artikel i det här numret av Nordisk Papper & Massa beskrivs hur en sådan morot konkret kan te sig. Det handlar om ”nudging” eller puffning, ett begrepp inom beteendeekonomi för att beskriva verktyg vars syfte är att underlätta för individer att fatta beslut i en viss riktning utan att begränsa deras handlingsfrihet. Nudging spelar en nyckelroll i mjukpappersjätten Essitys projekt Tork Paper Circle, som lanserades i Mölndal. I det tas förbrukade pappershanddukar om hand i ett separat flöde och återförs till mjukpappersbruket där de omvandlas till nytt mjukpapper.  På så sätt sluts kretsloppet för mjukpappersproduktionen i den mest bokstavliga betydelsen. Nu sprider sig projektet som ringar på vattnet då flera kommuner i landet är intresserade av att följa Mölndals exempel.

Det här numret av Nordisk Papper & Massa öppnar med en mycket stort uppslagen artikel om  uppstarten av Gruvöns nya kartongmaskin, KM7, kallad världens modernaste kartongmaskin. Den officiella invigningen äger rum den 3 oktober i år, men redan i april kickade produktionen igång på KM7. Inte för intet har projektet gått under arbetsnamnet Next Generation för enligt pappersmaskinstillverkaren Voith Paper ska KM7 gå i spetsen för införandet av fjärde generationens papperstillverkning. Med allt vad det innebär av inbäddade system, robusta datanätverk, dataöverföring i realtid samt absolut IT-säkerhet.

 

Trevlig läsning!

Simon Matthis