Smurfit Kappa Årets vinnare av SunPines hållbarhetspris  

Vinnare av SunPines Hållbarhetspris 2019. Per Swärd, vd, och Malin Carlborg, kommunikationsansvarig, Smurfit Kappa, Piteå.

​I över 40 år har Smurfit Kappa levererat fjärrvärme till Piteå Energi. Nu tilldelas de SunPines Hållbarhetspris:

– Smurfit Kappa fokuserar på hållbarhet på ett föredömligt sätt, säger Magnus Edin, VD på SunPine och juryordförande.

Tanken med Hållbarhetspriset är dels att lyfta fram de goda exempel som finns i Piteå och dels att stimulera andra att inspireras för fortsatt hållbarhetsarbete. Grunden för priset är Hållbarhet och för att själva priset skall vara hållbart över tid har priset varje år olika tema, baserade på FN:s globala mål i Agenda 2030. 2018 delade SunPine ut Hållbarhetspriset för första gången. Då gick priset till Lindbäcks Group, ett i grunden hållbart företag som dessutom hade utmärkt sig kring Mål 5; Jämställdhet.

De andra nominerade som lyfts fram för sitt föredömliga arbete med hållbarhet är:

– PiteBo för energisparprogrammet; Redan 2015 kunde Pitebo stoltsera med att vara bland de 20 första bostadsbolagen att klara landets mest ambitiösa energibesparingsprogram – Skåneinitiativet – att minska energiförbrukningen med 20%. Pitebo arbetar fortsatt med att ytterligare effektivisera, bland annat i tre olika samarbeten med Luleå tekniska universitet som partner.

– AlterHedens Rabarberi & Gårdsbutik; Delikatessproducent och butik med fokus på hållbart lokalproducerade livsmedelsprodukter direkt från naturens skafferi. Självförsörjande när det gäller el tack vare solceller, gör sitt eget förpackningsmaterial genom att återbruka wellpapp som rivs och ersätter förpackningschips till emballage. Redan prisade av LRF och Swedbank för sitt gröna företagande.

– Alla tre är viktiga förebilder för alla oss andra i näringslivet. Det är viktigt att fler gör mer för att ställa om vårt samhälle till mer hållbara löningar. För SunPine är Hållbarhet en del av vårt DNA och det känns bra att kunna nominera och lyfta fram goda föredömen via Hållbarhetspriset, säger Magnus Edin, VD. SunPine.