Svenska Skogsplantor bygger nytt växthus

Foto: Svenska Skogsplantor

Svenska Skogsplantor (SSP), ett affärsområde inom Sveaskog, investerar för effektivisering av odlingarna. Ett nytt blockväxthus på cirka 5 000 kvm har byggts vid Lugnets plantskola utanför Bålsta.

Vid Lugnets plantskola utanför Bålsta har ett nytt växthus om 5 000 kvm färdigställts. Byggnationen av det nya växthuset startade i mars och är nu redo för den första odlingsomgången.

– Det nya huset är ett blockväxthus i glas som är betydligt större än våra befintliga bågväxthus. Storleken bidrar till att vi får en ökad översikt och bättre skötselförutsättningar. Glaset är återvunnet från andra växthus och ger ett ökat ljusinsläpp vilket är bra ur odlingssynpunkt samtidigt som det reducerar energiförbrukningen, säger Marcus Johansson, platschef på Lugnets plantskola.

I det nya huset finns elektroniskt styrda långnattsgardiner som reglerar ljusinsläppet och sex bevattningsramper med ett smart styrsystem.

- Bevattningsramperna är automatiserade och kan gå simultant eller var för sig beroende på plantornas behov. Det finns ett antal vågar i huset som kontinuerligt väger plantorna och signalerar när det är dags att vattna. Vi kan styra och bevaka odlingen med hjälp av mobil eller dator. Sammantaget betyder det att vi vattnar med bättre precision och får en effektivare odling, säger Marcus Johansson.