Över 400 medarbetare får lämna UPM i Finland

Foto: UPM

UPM Kaipolas pappersbruk i Jämsä, Finland, kommer att stängas permanent i mitten av december. UPM: s andra pappersbruk i Jämsä, UPM Jämsänkoski, kommer dock fortsätta verksamheten med pappersmaskin för grafiskt papper och två specialpappersmaskiner. Det meddelar UPM i ett pressmeddelande.

Nedläggningen innebär att två pappersmaskiner stängs ned och 448 personer får gå.

Stängningen kommer att leda till en årlig minskning av 720 000 ton grafisk papperskapacitet, därav 450 000 ton tidningspapper och 270 000 ton bestruket mekaniskt papper.

Beslutet att stänga ned bruket baseras på bedömningar av efterfrågan på grafiskt papper, globala ekonomiska prognoser samt lokala faktorer. Den globala efterfrågan på grafiskt papper har minskat stadigt i flera år. Dessutom har COVID-19-pandemin och relaterade åtgärder orsakat en kortsiktig störning i efterfrågan och försvagat de generella ekonomiska utsikterna, skriver UPM.

– UPM Kaipola har kompetenta team och välfungerande maskiner. Men externa faktorer som höga logistikkostnader i Finland, hög skattebörda och arbetskraftskostnader samt ökande fiberkostnader gör de till det minst konkurrenskraftiga bland UPM: s grafiska pappersbruk. Dess lönsamhetsutsikter har försämrats permanent, säger Winfried Schaur, Executive Vice President för UPM Communication Papers i pressmeddelandet.