Paper Province stöttar forskning om korslimmat trä

Foto: Paper Province

Forskaren Johan Vessby på Karlstads universitet har blivit beviljad pengar av Paper Province för att undersöka användningsområden för restprodukter av korslimmat trä i syfte att utveckla det industriella träbyggandet.

Korslimmat trä, så kallat KL-trä, är ett exempel på ett byggmaterial som växer sig allt populärare i byggbranschen tack vare sina miljöfördelar, lätta vikt och starka hållfasthet. Men trots fördelarna finns det även utmaningar i samband med att moderna träkonstruktioner byggs allt högre.

Oavsett om man bygger en skyskrapa i betong eller ett högt trähus finns risken att huset kan ”sätta sig” med tiden, alltså röra sig neråt, på grund av jordens gravitationskraft.

En som försökt hitta lösningar på det här problemet är Johan Vessby, forskare vid Byggteknik på Karlstads universitet. Tillsammans med en forskargrupp arbetar han med att utveckla brädor framsågade från restprodukter av KL-skivor för att på olika sätt minska sättningar i stora och höga träbyggnader. Restprodukterna uppstår exempelvis när man skär ut fönster och dörrar vid produktionen av KL-skivor.

Johan Vessbys team har blivit beviljade 360 000 kronor av Paper Province för att under ett halvår undersöka fler användningsområden för restprodukter av korslimmat trä, till annat än bara syllar.