Södra byter ut stålband mot pappersband

Foto: Södra

Södra säger sig vara först i Europa med att erbjuda pappersband på massabalarna. Pappersbanden är ett alternativ till de metallband som normalt håller ihop balarna. Det är ett viktigt steg i att göra Södras pappersmassa till en av världens mest hållbara och fördelarna för kunden är flera.

Att få bort metallbanden runt massabalarna har länge varit en prioriterad fråga, skriver Södra då det finns en hållbarhetsaspekt i att undvika att använda metall och därmed hantera metallskrot. Dessutom ska metallbanden vara arbetskrävande för de kunder som klipper upp dessa manuellt innan de går vidare in i produktionsprocessen. Enligt företaget är arbetsmomentet även riskfyllt, då banden kan snärta till och skada den som klipper upp bandet.

 

– Vi har länge forskat på att hitta alternativ till metallbanden. I början av 2019 skickade vi de första leveranserna av massabalar med pappersband från bruket i Mönsterås. Med pappersband slipper våra kunder hela arbetsmomentet med att ta bort metallbanden eftersom pappersbanden kan kokas med hela massabalen. Det sparar både maskin- och personalkostnader samt tar helt bort olycksrisken, säger Maria Staxhammar, försäljningschef för nordiska marknaden på Södra Cell International.

För närvarande kan balar med pappersband levereras med lastbil eller tåg, men inte med båt på grund av att banden är känsliga för fukt och kan lösas upp.

 

– Vi arbetar aktivt med olika testleveranser för att utveckla möjligheten att transportera våra pappersbundna massabalar även med båt. Då öppnar sig också en betydligt större marknad.