Arjowiggins lanserar papper skyddade av antimikrobiell teknologi

Foto: Arjowiggins

Brittiska Arjowiggins Group  meddelar att de har lanserat en antimikrobiell ytbehandling för pappersprodukter med företagets Biomaster-teknologi. Den nya antimikrobiella lösningen från Arjowiggins ska proaktivt hämma tillväxten av skadliga mikroorganismer under produktens avsedda livslängd.

Lösningen tillsätts pappersprodukter under tillverkningen för att säkerställa att partiklarna är mer koncentrerade till pappersytan och stoppar celltillväxt eller inaktiverar mikroorganismer som kommer i kontakt med produktens yta. Tester utförda av papperstillverkaren visar att deras nya antimikrobiella teknik hämmade bakterietillväxt, inklusive MRSA och E.coli, med upp till 99% under en 24-timmarsperiod och en minskning på över 93 procent av humant Coronavirus, på bara en timme.

Ytbehandlingen ska vara särskilt fördelaktig där papper hanteras av flera personer eller där det finns risk för mikrobiell spridning, i hygienkritiska miljöer som på sjukhus, klassrum, samt restauranger och hotell. Tänkbara användningsområden kan vara förpackningar, leveranssedlar, medicinska recept, restaurangmenyer, visitkort och säkerhetspapper för pass, valsedlar eller checkar.

Gael Depres, central forsknings- och utvecklingschef på Arjowiggins, säger:

– Ytbehandlingen hämmar enbart tillväxten av mikroorganismer och påverkar inte våra pappersegenskaper, som därför kan användas för tryck med samma precision och kvalitet som våra produkter är kända för, utan att påverka färg, utseende, återvinningsmöjligheter eller hållbarhet.