Elpriset når nytt rekord i dag – dyr vinter väntar

Det var varmare och det regnade mer förra veckan än den dessförinnan. Men det spelar ingen roll. Förra veckans elpris i södra Sverige var det dyraste någonsin hittills, och det även jämfört med kalla januari- eller februariveckor.

En viktig förklaring är mindre vatten i magasinen. För även om det regnade lite mer förra veckan har det hittills i år sammantaget varit betydligt torrare än förra året.

Det är ett stort underskott på vatten både i Sverige och Norge, säger Björn Björnsson, analytiker på elhandelsbolaget Godel.

Fler kablar lyfter priset

Dessutom blåser det dåligt, inte bara i Sverige, utan i större delen av Europa.

Det påverkar elpriserna främst i södra Sverige som har närmast till den kontinentala prisbilden. På senare år har fler kablar ökat handeln över gränserna, vilket tenderar att lyfta priserna i Sverige till en mer europeisk nivå. Om några veckor kan den prispåverkan bli ännu större när en ny kabel mellan det betydligt dyrare Storbritannien och Norge kopplas in.

Vi har högra priser i hela Europa nu, och alla sitter lite i samma båt, säger Björn Björnsson.

Statistiken från elbörsen Nordpool visar att elområde 4, södra Götaland, aldrig noterat ett lika högt pris när halva september gått, i snitt 125 per kilowattimme (kWh), och det oavsett månad på året. Det gör prisrekordet ännu mer anmärkningsvärt. Även elområde 3, Mälardalen och nedåt, nosar på rekordet.

Skenande bränslepriser

Och i dag onsdag är priset i elområde 4 satt till 163 öre per kWh i snitt med toppar på närmare två kronor under morgon- och kvällstid. Så högt har det aldrig varit tidigare. Även dagspriset i elområde 3 når en ny alla tiders högsta nivå. Däremot har priserna i norr en bit kvar.

Anledningen är skenande bränslepriser, säger Johan Sigvardsson.

Priserna på gas är på rekordnivåer, även oljan liksom kolet har blivit dyrare. Och när mer fossilbränslen eldas i Europa stiger dessutom utsläppsrättspriserna. Och även om Sverige i stort sett bara har fossilfri produktion så sipprar allt detta in över de södra gränserna och lyfter elpriset även i Sverige, mest i syd.

Handeln med framtida elkontrakt signalerar att de högre priserna består i vinter. Och blir det kallare än normalt kan elräkningen dra iväg ordentligt när både användning och pris skjuter i höjden.