Essity börjar tillverka mjukpapper baserat på halmmassa

Bild: Essity

Essity meddelar att de gjort ett genombrott inom hållbar mjukpappersproduktion och inleder tillverkning baserad på massa av halm från vete. Essitys anläggning i Mannheim, Tyskland, blir enligt Essity den första av sitt slag i Europa med den råvaran.

Enligt Essity är den nya typen av mjukpapper är lika mjukt, ljust och starkt som traditionellt mjukpapper.

Halmen som används i den nya typen av tillverkning upphandlas från regionen och bearbetas av Essity.  

– Innovationer som denna är vägen framåt för att öka cirkulariteten och minska vårt klimatavtryck. Med pappersmassa gjort på alternativa fiber blir vi mindre beroende av färsk- och returfiber samt mer resurs- och kostnadseffektiva, alltmedan våra konsumenter kan göra mer miljövänliga val, säger Magnus Groth, vd och koncernchef, Essity.

Halmmassan kommer inledningsvis att användas till mjukpappersprodukter för den tyska konsumenthandeln under Essitys marknadsledande varumärke för hushålls- och toalettpapper Zewa. Produkterna kommer att innehålla cirka 30 procent halmbaserad massa.

Fabriken i Mannheim är Essitys största mjukpappersfabrik i Europa med en årlig kapacitet på 283 000 ton mjukpapper. Bolaget kommer årligen regionalt att upphandla 70 000 ton halm som blir till cirka 35 000 ton pappersmassa.