Stabil tillväxt för specialpapper

Filtreringspapper i industriella användningar är ett exempel på specialpapper. Foto: Ahlstrom-Munksjö
Specialpapper används i stor utsträckning i elkablar och den ökande elanvändningen i världen gör detta till en till en tillväxtmarknad. Foto: Wikimedia Commons
Så kallat interfolieringspapper används för att skydda rostfritt stål på rulle. Bild: BillerudKorsnäs

Marknaden för specialpapper – papper i exempelvis elektroniska tillämpningar eller som filtermedia – är dynamisk och spås öka med en årlig tillväxttakt på 2,4 procent fram till mitten av decenniet. Det framgår av en ny rapport från marknadsanalysföretaget Smithers, The Future of Specialty Papers to 2026.

Den pågående elektrifieringen, inte minst elbilsboomen, kan ge klirr i kassen för den här delen av pappersindustrin. Ahlstrom-Munkjö meddelade nyligen en stor FoU-investering med siktet inställt på just elbilsmarknaden.

Bland företag som tillverkar specialpapper hör bland annat Ahlstrom-Munksjö och BillerudKorsnäs, vars interfolieringspapper används för att skydda rostfritt stål på rulle till exempel.

Det är en spretig marknad för en rad nischade industriella användningsområden. Specialpapper används som filtermedia, i batterier och för elektrisk isolering bland annat. Bakpapper och så kallad greaseproof-papper för livsmedel räknas också till specialpapper, liksom release-papper och tapeter. Smithers rapport har identifierat inte mindre än 46 undergrupper av specialpapper.  

Dynamisk marknad

Jämfört med andra papperssegment, som mjukpapper och förpackningskartong, är mängden specialpapper som tillverkas i världen blygsam.

Enligt rapportens beräknas 25,09 miljoner ton specialpapper tillverkas globalt under hela 2021. Som jämförelse har den största av BillerudKorsnäs kartongmaskiner i Gruvön en kapacitet på 500 000 årston.

Det betonas att specialpapper är en mycket dynamisk marknad med flera lukrativa diversifieringsmöjligheter som väntar runt hörnet de kommande fem åren. Med en årlig tillväxttakt på 2,4 procent i början av decenniet väntas efterfrågan på specialpapper öka till 28,26 miljoner ton fram till 2026.

Medicinska specialpapper

Rapporten trycker på att den mest brådskande utmaningen för segmentet blir att hitta tillbaka till sina marknader i efterdyningarna av Covid-19, som innebar att konsumtionen av specialpapper krympte med 1,6 procent. Samtidigt framhålls att pandemins effekter inte bara var ogynnsamma.

Den boomande e-handeln i pandemins spår har lett till ökad efterfrågan på etiketter och självhäftande så kallat release-papper. Även papper i kontakt med livsmedel, som bakplåtspapper och vaxat papper, steg under pandemin.

Marknaden för medicinska specialpapper ökade likaså, som en följd av de skyddsåtgärder som infördes på sjukhus och platser för Covid 19-testning och vaccination.  De nya testprotokollen har gett laboratoriepapper ett uppsving och tillväxten för det segmentet spås fortsatt vara robust fram till 2026, som är prognosperiodens slut. Däremot har förbrukningen av biljettpapper minskat, med drygt 16 procent under 2019-2020, detta delvis till följd av reserestriktioner men framför allt drivet av den bredare trenden mot ökad användning av e-biljetter. Överraskande nog ökade sedelanvändningen i världen under 2020 - med över 10 procent - men detta antas vara en tillfällig fluga och ses som uttryck för att hårdvaluta vinner terräng i tider av ekonomisk osäkerhet.

Största geografiska marknaderna

Lite förvirrande räknas vissa förpackningspapper – som C1S-papper (papper som bara är bestruket på en sida) och maskinglaserat papper – också som specialpapper i rapporten.  De positiva prognoserna för dessa kvaliteter drivs av samma saker som annat förpackningspapper, främst miljövinsten de medför genom att ersätta plastbaserade alternativ.

Asien är den största geografiska marknaden för specialpapper och står för 42 procent av den globala förbrukningen. Nu ökar papperstillverkarna i Kina produktionen för att tillgodose en växande inhemsk efterfrågan, liksom för att sälja material på exportmarknader. Denna återhämtning men framför allt köpkraften hos en växande medelklass gör Asien och Stillahavsområdet till den snabbast växande regionen för specialpapper de närmaste fem åren. Tillväxten på de mogna marknaderna i Nordamerika och Europa väntas bli mer blygsam.

Industriella tillämpningar

Pandemin innebar ett avbräck för specialpapper i industriella tillämpningar, men svackan tros bli temporär. Ökad produktion av bostäder och infrastrukturprojekt gynnar den här segmentet genom att stimulera efterfrågan på elektrotekniskt papper - för isolering, batterier och kablar till exempel. En del av denna kommer från ökade investeringar i grön teknik som elfordon och superkondensatorer för lagring av förnybar energi.  Nyproduktion av bostäder väntas också leda till ökat sug efter dekorpapper som tapet, där väntas tillväxten koncentreras till tillväxtmarknader i Afrika och Mellanöstern.

Lukrativ elbilsmarknad

Ahlstrom-Munksjö släppte nyligen nyheten att de investerat stort i en testbädd vid sitt FoU-center i Pont-Evêque i Frankrike. Siktet är inställt på att växa inom den lukrativa elbilsmarknaden och marknaden för industriell filtrering med nya specialpappersprodukter. I FoU-centret vill man testa gasadsorptionsprestanda. (Gasadsorption innebär att ett ämne fastnar på ytan av ett fast material eller vätska, till skillnad från absorption, som innebär att ett ämne sugs upp av ett annat).

Gasadsorptionsprestanda är, enligt Ahlstrom-Munksjö, den främsta tekniska egenskapen för molekylära filtermedier och i testcentret vill man fokusera på utveckling av ”nästa generations molekylära filter” för bränsleceller, elfordon och renrumsmiljöer.

Text: Simon Matthis