SCA installerar lokalt 5G-nät

5G-nät övervakar drift och underhåll samt minimerar stopptid. Foto: Telia

Telia har ingått avtal med SCA för att leverera ett dedikerat 5G-redo mobilnät till pappersbruket i Obbola, Umeå kommun, som just nu genomgår en stor uppgradering och där världens största pappersmaskin byggs. Det nya mobilnätet ska användas för att koppla upp maskiner och fordon samt säkerställa datatrafiken mellan bland annat mobila enheter och underhållssystem på anläggningen.

SCAs anläggning i Obbola kommer efter den stora investering och uppgradering som nu görs producera 725 000 ton kraftliner varje år, en pappersprodukt som i huvudsak används för att tillverka wellpappförpackningar. Flertalet av de maskiner och den utrustning som används i fabriken är uppkopplade och övervakas digitalt.

– SCA är en världsledare inom skogsindustrin och har under flera år gjort stora investeringar i sin verksamhet. Det känns otroligt roligt att vi nu fått utökat förtroende av SCA, och får fortsätta stötta dem på sin digitaliseringsresa. Det dedikerade mobilnät vi ska leverera till SCA i Obbola möjliggör en robust och säker digital infrastruktur. En förutsättning för att koppla upp affärskritiska system och skydda känslig data, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär.

– Nya digitala lösningar gör att vi kan garantera hög tillgänglighet i produktionen. Vi kan övervaka driften och vara proaktiv i underhåll, samt identifiera fel innan de leder till stopptid. Det gör vi i allt högre utsträckning via mobila enheter. Personalen kan då snabbare agera på ny information, berättar Gustaf Nygren som är fabrikschef på SCA Obbola. Det nät Telia ska bygga kommer garantera hög tillgänglighet för dessa enheter och andra uppkopplade system i fabriken.