Brobygrafiska vinnare i BillerudKorsnäs förpackningstävling

Designprojektet “Bite Botanical Bitters” – ett förpackningskoncept för en samling smaksättningar för drinkmixers – vann PIDA Gold Award vid PIDA Sweden 2022. Det vinnande laget kom från Brobygrafiska och bestod av Herman Rydholm, Sofi Hansson och Julia Abrahamsson. Foto: BillerudKorsnäs

Det blev designelever från Brobygrafiska som vann det mest eftertraktade priset när svenska etappen av Packaging Impact Design Award (PIDA) avgjordes den 17 maj.

Vinnargruppen bestod av Herman Rydholm, Sofi Hansson och Julia Abrahamsson. Inspirerade av växten Venus flugfälla skapade de “Bite Botanical Bitters” som imponerade på juryn genom “färg och form som verkligen fångade vårt intresse.” Förpackningen innehåller en samling smaksättare för drinkblandning.

-   Vi är helt chockade”, säger Herman Rydholm. Det var riktigt överraskande. Vi hade tänkt från början att jobba med en pyramidform, men den blev lite färglös. Så vi ändrade oss. Vi kom att tänka på Venus Flugfälla och den har både form och färg.

Under PIDA möts sju länders designelever från universitet och högskolor för att tävla mot varandra med kreativa förpackningslösningar. Tävlingen organiseras som fem separata events: Frankrike/Belgien, Kina, Storbritannien, Sverige, USA och Tyskland/Österrike. Vinnarna av Gold Award vid respektive event möts sedan i en Grand Final vid Luxe Pack Monaco i oktober.

Briefen i år är ”It’s a Wild Life”, och eleverna uppmuntrades att ta inspiration från naturen och förädla sina idéer till innovativa förpackningskoncept. Som motivering till det vinnande bidraget, ”Bite Botanical Bitters”, skrev juryn bland annat: ”Detta var häftigt. Det är lekfullt och sprudlande, med färg och form som verkligen fångar vår uppmärksamhet. Väldigt snyggt utvecklat ifrån inspirationskälla till en helt unik förpackning.”