Renewcell tecknar avtal med amerikansk fiberproducent

Foto: Renewcell

Textilåtervinningsproducenten Renewcell har tecknat en avsiktsförklaring med Eastman, en tillverkare av cellulosaacetatfiber i USA, om ett samarbete för att utveckla garn från cirkulose, Renewcells  återvunna textilråvara. Avtalet är Renewcells första med en amerikansk fiberproducent och Renewcell ser det som ett viktigt steg i utvecklingen av de första acetatbaserade applikationerna gjorda med Circulose som råvara.

– Att Eastman vill pröva Circulose som råvara i produktion av ett högkvalitetsgarn som Naia Renew säger mycket om Renewcell-teamets goda förmåga att arbeta med partners för att justera och optimera vår produkt för nya fiberapplikationer, kommenterar Patrik Lundström, VD för Renewcell.

Circulose är en varumärkesskyddad dissolving-massa gjord av 100 procent textilavfall, som uttjänta kläder och produktionsrester. Det används av fiberproducenter för att tillverka viskosstapelfibrer och filament, lyocell, modal, acetat eller andra typer av regenatfibrer. Dessa fibrer spinns sedan till garn, vävs eller stickas till tyger och görs slutligen till nya högkvalitativa textilprodukter.