Moelven och Paper Province  bjuder in till global innovationstävling

Foto: Moelven

Träindustrikoncernen Moelven har lanserat en internationell innovationstävling där de uppmanar startup-bolag, företag, forskare och innovatörer att föreslå en klimatsmart förpackningslösning till sina interiörpaneler.

Varje år säljer Moelven omkring en miljon förpackningar med interiörpaneler.  Förpackningarna är tillverkade av fossilbaserad plast och är upp till 5,4 meter långa och 24,5 cm breda.

– Kan vi ersätta förpackningarna med ett hållbart material kan det hjälpa oss på vägen att nå Moelvens klimatmål. Vi har själva funderat på hur vi skulle kunna byta ut plasten utan att tumma på de egenskaper som behövs vid förvaring av panelerna, men har inte hittat någon bra lösning än, säger Tjalling Chaudron, produktutvecklare på Moelven Wood.

– Vi vill hitta en hållbar lösning som kan uppfylla kraven på skydd, fuktreglering och visuell presentation som också är kostnadseffektiv och skalbar. Det behöver inte vara en färdig lösning som erbjuds, det kan vara en idé, ett material eller en produkt som vi tillsammans kan titta närmare på.

Moelven Wood har i samarbete med Paper Province tagit hjälp av BioBoosters för detta. BioBoosters är ett internationellt koncept som utvecklas av nio företag från sju olika länder för att främja innovationskraften, skapa affärer och skynda på den hållbara utvecklingen.

Den 25 september öppnar ansökan i samband med ett webbinarium för att beskriva utmaningen till innovationstävlingen.

– Alla som har idéer om en möjlig lösning borde söka till MoelvenHackathon. Det går bra att delta själv eller i lag. Lösningen som presenteras i ansökan behöver inte vara komplett. Tanken är att den ska utvecklas med stöd från Moelven Wood och mentorer med olika kompetens och erfarenhet, säger Per Myhrén, projektledare på Paper Province.

De lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att väljas ut till en tvådagars workshop i form av ett Hackathon, 11-12 december.