VPK Group expanderar: Nyförvärv banar väg in på Italiens förpackningsmarknad

Italienska provinsregeringen Comos medlemmar på besök hos Zetacartons produktionsanläggning. Foto: Province of Como

VPK Group, en belgisk tillverkare inom papper, kartong och förpackningar, tar klivet in på den italienska marknaden genom förvärvet av en majoritetsandel i Zetacarton, en producent av wellpapp och förpackningar. Affären blev klar i mitten av oktober, och innebär en expansion i linje med VPK Groups strategi för hållbar tillväxt och stärkt närvaro i Europa.

Zetacarton, som drivs av familjen Zanfrini och är baserat nära Como i norra Italien, sysselsätter 110 anställda och har kapacitet att producera 110 miljoner m² wellprodukter. Under 2022 nådde företaget en produktion på 106 miljoner m² med en försäljningsintäkt på 75 miljoner euro.

Breddar geografiska täckningen

Serena och Giuseppe Zanfrini kommer att fortsätta leda Zetacarton under VPK Groups ägande. Företaget är känt för sina nischprodukter som fanfold och storformatiga förpackningar. Zetacartons sortiment av tryckt fanfold kompletterar VPK Groups erbjudande och breddar gruppens geografiska täckning för fanfold, vilket möjliggör service till e-handelslogistikcentra över hela Europa.

Förra sommaren tog VPK Groups pappersdivision i drift en ny maskin för återvunnen wellpappsmaterial i Frankrike med en kapacitet på 450 000 ton per år. Vid VPK Paper Normandie kan man producera återvunna medium- och testlinergrader i vikter från 70 till 135 g/m².

Skapar skyddande e-handelsförpackningar

Under fjärde kvartalet 2022 startade företaget en ny wellpapplinje i anslutning till Alizay-pappersbruket. Enligt VPK producerar den nya wellpapparen vid Alizay-anläggningen en Z-falserad wellpapp, liknande fanfold-tekniken som Zetacarton erbjuder, designad för att skapa skyddande e-handelsförpackningar "i rätt storlek", vilket bidrar till att eliminera överförpackning och minska logistikkostnaderna.

Källa: Företaget VPK