Strejker drabbar Finlands skogsindustri i början av februari

Denna omfattande strejk visar på en stark reaktion från fackföreningsrörelsen mot regeringens reformförslag och understryker vikten av arbetsmarknadsfrågor i Finland. Foto: Pixabay, creative commons Lic. Kredit: minthu

I Finland har fackförbunden för pappersarbetare, Paperiliitto, och industriförbundet Teollisuusliitto meddelat strejker som kommer att påverka pappers- och skogsproduktsindustrin. Dessa åtgärder är en del av en politisk strejk som organiseras av Finlands centralorganisation för fackföreningar, SAK, mot regeringens föreslagna arbetsmarknadsreformer.

Strejken börjar med morgonskiftet den 1 februari 2024 och avslutas i början av morgonskiftet den 3 februari.

Bland de företag som kommer att påverkas inom pappers- och skogsproduktsindustrin finns Stora Enso Enocell och deras anläggningar i Imatra (Kaukopää och Tainionkoski), Oulu och Varkaus, samt UPM:s fabriker i Kaukas, Kymi, Pietarsaari och Rauma. Industriförbundet Teollisuusliitto rapporterar att även Metsä Group, Mölnlycke och ingenjörsgruppen Valmet kommer att drabbas av strejkåtgärderna.

Påverkar logistiken

Strejken förväntas också påverka logistikverksamheten i Finland, eftersom det finska transportarbetarförbundet AKT stöder strejkåtgärderna. Detta innebär att alla operationer i Finlands sjöhamnar kommer att upphöra från kl. 06.00 den 1 februari till kl. 06.00 den 3 februari. Även vägtransporter och flygtrafik kan komma att påverkas av restriktioner.

Denna omfattande strejk visar på en stark reaktion från fackföreningsrörelsen mot regeringens reformförslag och understryker vikten av arbetsmarknadsfrågor i Finland.

Källa: Yle Uutiset