Österrikisk pappersindustri larmar: EU-förordning hotar cirkulär ekonomi

Pappersrullar. Foto: Sappi

Den österrikiska pappersindustrin slår larm. Den aktuella EU-förordningen om förpackningar och förpackningsavfall, som enligt industrin ensidigt gynnar återanvändbara förpackningar, utgör ett frontalangrepp mot landets tillverkare av papper, kartong och wellpapp. Kritikerna menar att förordningen kan sabotera en välfungerande cirkulär ekonomi genom att tvinga fram användandet av flergångsprodukter.

I årtionden har Österrike varit en föregångare inom hållbarhet och bioekonomi, och tillsammans med pappers- och kartongindustrin har landet lett utvecklingen av cirkulära system i Europa. Med en återvinningstakt på 85 procent för pappersförpackningar står sig Österrike starkt i jämförelse med sina europeiska grannar.

Austropapier, intresseorganisationen för landets 23 pappers- och massaproducenter, välkomnar EU:s fokus på cirkulär ekonomi i linje med Green Deal, men varnar för att förordningens nuvarande utkast brister i erkännandet av flera vägar till klimatneutralitet. President Martin Zahlbruckner kritiserar särskilt den gynnade ställningen som fossilbaserade återanvändningsprodukter får jämfört med återvinningsbara och förnybara fiberbaserade förpackningar.

Allvarliga konsekvenser

Industrin ifrågasätter de av EU efterfrågade kvoterna för återanvändning, som de anser omöjliggör ett meningsfullt samexistens med återvunnet papper, kartong eller wellpapp. PROPAK och Forum Wellpappe Austria, som representerar tillverkare av pappersbaserade förpackningar, varnar för att detta kan få allvarliga konsekvenser för branschen och störa den fria konkurrensen inom den inre marknaden.

Vidare pekar branschen på att en övergång till återanvändning i stället för återvinning kan resultera i högre kostnader och miljöpåverkan. Enligt en studie av McKinsey kan CO2-utsläppen från fossilbaserade återanvändningsförpackningar vara upp till 150 procent högre, och kostnaderna kan vara upp till 200 procent högre, vilket måste överföras direkt till konsumenterna. En sådan förändring skulle dessutom öka vattenförbrukningen drastiskt.

Omprövning 

Representanter från Austropapier, PROPAK och Forum Wellpappe Austria uppmanar EU att ompröva sin ståndpunkt inför den kommande omröstningen:

- En gynnsam behandling av fossilbaserade förpackningar är absurd med tanke på alla ekologiska, sociala och ekonomiska argument och föreslår en likvärdig lösning. Endast med en likvärdig behandling av hållbara pappers-, kartong- och wellpapprodukter kan vi fortsätta dekarboniseringen i enlighet med Green Deal."

Austropapier företräder intressena för sina medlemmar och de cirka 7 700 anställda som producerar 7 miljoner ton papper och massa per år. Organisationen är en stark förespråkare för ämnen som energi- och råvarupolitik, miljöskydd, dekarbonisering, cirkulär ekonomi, forskning och utveckling samt utbildning av yrkesfolk och kämpar för rättvis konkurrens på den europeiska marknaden.

Källa: Austropapier