EU:s nya förpackningsriktlinje skapar oro i Finland

Symbolbild. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Fotoblend

Ett preliminärt avtal om nya regler för förpackningar och förpackningsavfall har nyligen nåtts mellan Europaparlamentet och medlemsländerna. Den nya lagstiftningen innebär en betydande förskjutning i riktning mot återanvändbara förpackningar, vilket skapar osäkerhet och kräver nya investeringar från den finska livsmedelsindustrin.

Arbetet med lagstiftningen genomfördes i brådskande takt och delvis utan grundlig forskning om återanvändbara förpackningars miljöpåverkan. Det har dock beslutats att minst tio procent av dryckerna ska erbjudas i återanvändbara förpackningar till år 2030.

- Detaljerna gömmer djävulen, och de faktiska effekterna av lagstiftningen kan bara bedömas när alla detaljer är kända. De brådskande förhandlingarna, påskyndade av vårens parlamentsval, väcker dock stor oro. Jag är rädd att övergången till ett nytt systemnivå kommer att bli en tung börda för den finska industrin, säger Satumaija Levón, hållbarhetschef på finländska Livsmedelsindustriförbundet.

Hårdare återvinningsmål

Utöver ambitiösa mål för återanvändning skärps även återvinningsmålen för förpackningar, och minimikrav ställs bland annat på innehållet av återvunnen plast i plastförpackningar.

Det finländska Livsmedelsindustriförbundet uppskattade redan under lagstiftningens förberedelsefas att enbart övergången till återanvändbara dryckesförpackningar skulle kräva investeringar på hundratals miljoner euro från den finska industrin i nya förpackningslinjer och insamlingssystem. För att genomföra dessa omfattande förändringar kommer den finska livsmedelssektorn att behöva stöd. Annars riskerar investeringarna att tas från andra områden inom forskning och utveckling eller hållbarhetsinvesteringar.

Onödiga system

- Om samhället kräver investeringar i nya, onödiga system från en livsmedelsindustri som redan kämpar med kostnadskriser, måste samhället också bidra till finansieringen av dessa investeringar, kräver Levón.

Det tekniska arbetet med att finslipa förordningens detaljer och exakta formuleringar fortsätter. Dessutom krävs fortfarande godkännande från Europaparlamentet och medlemsländernas råd innan den nya lagstiftningen träder i kraft.

Källa: Finlands Livsmedelsindustriförbund.